История в снимка: Жан-Пол Белмондо и Урсула Андрес

„Тя беше тигрица, много темпераментна, а точно тогава аз имах нужда от завоевание“ – казва голямата звезда на френското кино Жан-Пол Белмондо за Урсула Андрес, една от холивудските богини на 60-те, първото и най-известно момиче на Джеймс Бонд, по което се равняват всички останали

Ирина Иванова 06 February 2019

Снимка: getty images/guliver

Двамата имат седемгодишна връзка – между 1965 и 1972 г., точно когато са в пика на славата и успеха си. Андрес, днес 82-годишна, в чийто любовен списък са мъже като иконата Джеймс Дийн, големите актьори Фабио Тести, Райън О’Нийл и Джон Дерек, открито заявява, че именно той, Белмондо, е любовта на живота й.

Срещат се на снимачната площадка на филма „Премеждията на един китаец в Китай“ („Up In His Ears“, 1965). И Белмондо, и Андрес влизат в този филм като звезди. Той е женен, с три деца. Тя – омъжена за известния продуцент Джон Дерек. Срещата им обаче произвежда нещо като електрическа буря, която отнася всички налични съпрузи, съпруги и деца. Двамата се превръщат в една от най-известните двойки в света на киното през 60-те.

Урсула дори поставя на карта кариерата си и заминава с Жан-Пол за Париж. В онези години Белмондо обожава да се движи по ръба на бръснача. Дете на скулптор и актриса, той е истинско бедствие като тийнейджър – боксьор и футболист, изключван от всички училища, побойник и хулиган, с избити зъби и счупен нос, зараснал в негова си посока. Един ден просто застава пред баща си и му заявява, че ще става актьор. Започва да играе с аматьорска трупа из кафенета и барове, пред публика, дошла да изпие по няколко бири, а през свободното си време сам обикаля кръчмите в компанията на различни момичета. Когато се появява онова паметно направление във френското кино, известно като Новата вълна, Белмондо изведнъж се оказва най-точната звезда за него – аутсайдер, разбойник, нехранимайко, бунтар, грозник...

На 16 Урсула заминава за Париж, където една година учи изкуство, а на 17 напуска училище, без да каже на никого, и я издирват с Интерпол. Намират я в Рим, където работи като детегледачка и се опитва да пробие в киното. И тъй като киното винаги е обичало красавиците, скоро вратите й се отварят. През 1955 г. 19-годишната Андрес пристига в Холивуд и се влюбва лудо в Джеймс Дийн – икона и тотален секссимвол на своето време. Връзката им е огнена и много кратка, защото броени месеци след като стават гаджета на него му се налага да замине за Сан Франциско и я кани да дойде с него. Урсула обаче му отказва – едва е започнала да гради кариерата си в Холивуд. Освен това около нея вече се навърта известният актьор Джон Дерек. Дийн, който е със славата на кибритлия, й поставя директно въпроса: аз или той! Урсула, която не обича ултиматумите, заявява, че няма да тръгне с него. След броени дни Джеймс Дийн загива при катастрофа с култовото си Porsche 550 Spyder,  а след две години Урсула се омъжва за Джон Дерек.

Филмът, който събира Белмондо и Андрес, е комедия за отчаян млад милиардер, който след няколко неуспешни опита за самоубийство наема професионалист да свърши работата вместо него, но среща една жена и желанието му за живот се възвръща. Истината е, че в онези най-луди години Белмондо, когото французите с любов наричат Бебел, наистина живее като самоубиец и непрекъснато предизвиква съдбата. Страстната любовна история, която двамата актьори изживяват, също неведнъж подлага на изпитание каскадьорските умения на Белмондо. Голямата актриса казва, че и до днес обича своя Бебел. И че винаги ще го обича.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР