Мечтай, сякаш ще живееш вечно, живей, сякаш ще умреш днес

История в снимка

23 May 2021

На тази снимка кинолегендата Джеймс Дийн прави фотопортрет на Пиер Анджели в студио на Уорнър Брадърс в Холивуд, годината е 1955. Анджели е псевдоним на родената в Италия актриса Ана Мария Пиеранджели. Още с американския си дебют във филма „Тереза“ тя печели Златен глобус за изгряваща звезда. Младият Джеймс Дийн е влюбен в нея. А всички тийнейджъри – в него. Те подражават на небрежната му походка, на маниера, с който пуши, присвил очи, карат мотори с черно кожено яке като него, мечтаят един ден да имат свръхскоростното му порше. Пиер и Джеймс изглеждат романтично отдадени един на друг, прекарват много време заедно и се превръщат в любимците на Америка. Медиите сравняват красивата италианка с Грета Гарбо и й предричат блестящо бъдеще, което Метро Голдуин Майер се опитва да си присвои с железен договор. Джеймс Дийн пък се превръща в звезда само с три филма на крехката възраст от 24 години.

Едва няколко седмици след тази снимка Пиер Анджели скъсва с Дийн и разбива сърцето му, като се омъжва, без да му каже. След още няколко седмици Дийн загива в свирепа катастрофа с поршето си, оставайки завинаги на 24. Някои негови биографи и досега смятат, че е било самоубийство заради това, че е изгубил любовта на живота си. Според други обаче Дийн не случайно е икона на хомосексуалните.

Джеймс Дийн е наистина икона, и то на много поколения. Вероятно не само заради таланта и сексапила си, а и заради това, че избухва на кинонебосклона като свръхнова и загива трагично толкова млад. „Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш ще умреш днес“ – това е знаменитото мото на Дийн, живеещ в неистов ритъм. След смъртта си е номиниран за Оскар за филма „На изток от рая“ по романа на Стайнбек и за филма „Гигант“, но получава само Златен глобус (посмъртно) за ролята си в „На изток от рая“.

Пиер Анджели умира от свръхдоза приспивателни на 39 години в дома си в Бевърли Хилс. Преди това ражда две деца от два краткотрайни брака с музиканти. След първия води дълга и шумна съдебна битка за попечителство над сина си. Била е сгодена за кратко за Кърк Дъглас според неговата автобиография.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР