Моите 7

Седем неща, които ни докоснаха през последните седем дни...

Александрина Петрова 20 January 2019

В рубриката ни „Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Александрина Петрова и „Нейните 7“

Не, през тази седмица не ми се случи нищо голямо. Случиха ми се много и различни малки неща – напълно несвързани, очарователни, усмихващи. А и хората нали все повтарят, че „магията е в малките неща“... Да кажем, че съм съгласна с тях, но само за онези „малки неща“, от които са съставени големите, за миговете на пълнота, за онези, неочакваните, напълно случайни обстоятелства, които се превръщат в скъпоценни. Ето ги и моите „малки-големи“ 7, които ме карат да кажа „хубаво е“...

1. Хубаво е... да получиш случаен подарък

И то наистина прекрасен! От много дълго време търся стихосбирка на един от любимите ми поети – Дилън Томас. Единствената издавана тук е толкова трудно откриваема, че така и не успях да се сдобия с нея, а къде ли не я търсих. Стиховете на Дилън Томас обаче сами ме откриха, след издаването на нова стихосбирка на поета – „Дордето Слънцето се пръсне“ - в превод и редакция на Александър Шурбанов. Не бих могла и да искам повече! Преводите на Шурбанов за мен винаги са били за предпочитане при повечето англоезични автори, а в това издание са поместени и десет непубликувани досега превода. Любимият човек до мен знае от колко време желая да притежавам на хартия Дилън Томас, което стана и причина да ме зарадва с този подарък. А какъв по-хубав такъв от поезия? Както чудесно се изрази Цочо Бояджиев, един от любимите ми преподаватели от университета, поет и философ:,,Поезията е екстериоризиране на най-интимното, най-съкровеното в нас под диктата на паметта и въображението. И ако поетичното слово „овеществява“ едно частно и имащо само лично значение преживяване и го прави споделимо, то това е истинско чудо”.

2. Хубаво е... да ходиш под Слънцето

Предвид последните седмици, в които виждахме повече облаци, отколкото небе, нямаше как да не бъда щастлива, че най-после слънцето успя да си проправи път. Какво да се прави, че съм от онези люде, които предпочитат да взимат витамин D по естествения начин...

3. Хубаво е... да ти дойдат неочаквани гости

Понякога е нужен повод, за да се сетиш, че имаш много хубаво вино в кухнята. Съвсем сериозно! През изминалата седмица нито веднъж не ни хрумна да изпием по чаша, освен когато получихме едно телефонно обаждане от близки приятели: „Долу сме, дойдохме да ви видим!“, последвано от „Какво ще пием?“. Понякога нещата сами си се нареждат, без да им се бъркаш много – виното върви най-вече с весела компания и е най-сладко, когато е споделено.

4. Хубаво е... да те поглезят

Има такива дни, в които времето тече твърде бавно, работата е твърде много и нищо не върви по план. Всичко струпано през целия ден обаче изчезва за един миг, когато се прибереш и завариш топла вкусна вечеря, сготвена с много любов. Хей така ме посрещна човекът до мен, който за пръв път готви лазаня, но така добре му се беше получила, че го заподозрях в дългогодишна практика.

5. Хубаво е... да се поглезиш

Изненадите и вниманието на хората са хубаво нещо, но нищо не може да замести собствената ни грижа за самите нас. Друго е чувството да си подариш нещо – от теб за теб. И така, сама си казах, че съм заслужила да се поглезя с нещо красиво, затова гардеробът ми през тази седмица се сдоби с нови попълнения.

6. Хубаво е... да се загубиш в музиката

„Без музика животът щеше да е една грешка“, е казал Фридрих Ницше, а с него се разбираме добре. През тази седмица не спрях да слушам Крис Стейпълтън и песента му „Parachute“, която е просто прекрасна и я споделям тук за разкош. Чувствайте се поздравени!

7. Хубаво е... да е неделя

Просто да е неделя – да се събудиш, да не бързаш за никъде и да има кой да те целуне за добро утро. Точно такива недели обичам. Без планове и всичко да предстои. Да видим!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР