След празничното изобилие, разнообразите менюто си с една различна и свежа домашно приготвена напитка, която дава енергия, засища и почиства организма - chia freska.
Зрънцата чия принадлежат на растение, което е от семейството на ментата и се използват от хиляди години като източник на храна и сила. Освен изобилието от калций, калий, желязо и какви ли още не все хубави неща, чия съдържа изключително много фибри. Заради тях при смесване на зрънцата с течност се образува гел, подобен на този около семената на домата. Зрънцата на чия набъбват до 10 пъти, което означава, че влизат в нашата система вече хидратирани и не абсорбират течност от стомаха, а ни хидратират допълнително.
Фибрите им подпомагат работата на червата като изхранват полезните бактерии, улесняват храносмилането и регулират кръвната захар.
За засилване на антиоксидантното действие семената може да бъдат смесени с чай - билков (препоръчвам хибискус), черен, зелен, сок от арония, черен бъз или за по-плътна консистенция - райска ябълка.
Ако се прави само с вода може да се подслади с мед, кленов сироп, агаве, захар от кокос и да се освежи с лимон или лайм.
Как се приготвя: 1 чаша течност, 1 1/2 ч. лъжичка семена от чия, 1/2 лимон или лайм, 1 ч. лъжичка подсладител (ако е с вода или чай), щипка сол. Смесва се течност и семена, разбърква се няколко пъти и се оставя за около 15-20 минути. Добавя се лимонов сок, сол и резенчета лимон или лайм.
В зависимост от нуждите напитката може да замести закуската, да я предхожда или да се ползва при физическо натоварване.