Попитайте зъбите дали им се пуши

Д-р Ивана Ескич за това как страда устната кухина от катрана в цигарите и за алтернативата на бездимните продукти

Адриана Попова 14 December 2018

Д-р Ивана Ескич е високоспециализиран лицево-челюстен хирург и красива жена с великолепна усмивка, която пропътува разстоянието Белград–София, за да участва в големия международен стоматологичен форум Sofia Dental Meeting и да представи темата „Въздействие на тютюнопушенето върху оралното здраве“. Какво по-естествено от това да се обърнем именно към нея, за да разберем повече за връзката цигари - зъбно здраве и особено по темата за употребата на все по-разпространените бездимни продукти с нагряване на тютюн.

Самата тя никога не е пушила, но магистърската й дисертация изследва специфична връзка между пушенето на тютюн и здравето на микрофлората в устната кухина, а и за 18-годишната си практика е натрупала доста наблюдения с пациенти пушачи, включително от частния си кабинет, където работи заедно със съпруга си.

Как точно пушенето вреди на устната кухина?

Твърдите частици в тютюневия дим, т.е. катранът, се натрупват върху зъбния емайл. Това улеснява появата на зъбен камък, който представлява наслоявания на бактерии и токсини, предизвикващи най-честите заболявания на зъбите – кариес и пародонтоза. Друг ефект е обезцветяването на зъбите и пигментацията, дължащи се на факта, че в тютюневия дим има разтворими пигменти, които се вграждат в кристалната решетка на зъбния емайл по термичен и химически път. Забелязва се, че при пушачите, преминали на алтернативни методи като бездимните продукти, негативни явления не се появяват, защото в аерозола, който се образува при употребата на продуктите с нагряване, няма горене и съответно няма твърди частици и катран. И това, което аз съм видяла в своята практика, е, че след преминаването към такива алтернативни бездимни продукти зъбите, веднъж избелени, остават бели. Разбира се, това зависи от хранителните навици на човека, от употребата на кафе и т.н.

Защо при пушачите се получава лош дъх?

При пушачите на обикновени цигари се развива лош дъх, халитоза, заради намаляването на кислорода в устната кухина. Образува се среда, в която бактериите лесно се развиват, защото няма кислород, който да предотвратява разлагането на микроорганизмите, и се стига до разтворими серни съединения. Те дават лошия дъх в устата. Освен това в самия цигарен дим вече има разтворени серни съединения. Концентрацията им зависи от времето, изминало от последната изпушена цигара. Сухотата на устата пък идва от влиянието на тютюна върху слюнчените жлези – той намалява количеството на слюнката. При бездимните продукти това не се случва, защото ги няма въпросните серни съединения, които се образуват в дима. Концентрацията на кислорода при употребата на бездимни продукти е много по-голяма.

Има ли полови специфики при влиянието на тютюневия дим?

Пушаческият стаж влияе, а не полът. Но има все пак една специфика – по време на менопаузата хормоналният дисбаланс в организма на жената оказва негативно влияние върху здравето на устната кухина. Цигарите биха могли да засилят този дисбаланс.

Интересно как влияе тютюнопушенето върху имплантите, които все повече хора си слагат?

Вредните съставки в дима, топлинното и химическото му влияние, забавят зарастването на раните след поставянето на импланти, като пречат на съсирването на кръвта. Димът вреди много и при хирургичните намеси в устната кухина. Аз съм лицево-челюстен хирург и знам, че когато се взима автотрансплант от небцето, раната и при непушач зараства трудно, да не говорим при пушач. Това са двете най-чувствителни места по отношение на влияние на тютюневия дим – небцето и предната част на мандибулата (долната челюст).

Мои приятелки дъвчат дъвка, след като са пушили, вярвайки, че това ще намали щетите върху зъбите. Така ли е?

Дъвченето на дъвка ускорява отделянето на слюнка, която почиства и регулира киселинността в устната кухина. Слюнката играе ролята на буфер за баланса между алкалността и киселинността в кухината, който се нарушава след употреба на тютюнево изделие.  

А миенето на зъби как помага?

Пастата за зъби влияе върху баланса на микрофлората в устата по химически начин. А четката разгражда зъбната плака, бактериалната й съставка.

Какви са вашите препоръки за хубава усмивка?

Единствено здравата усмивка е хубава усмивка. Редовната и адекватна хигиена е предпоставка за здрави зъби и устна кухина. Болести като гингивит, оголване на венците и дори ракът на устната кухина могат да бъдат предотвратени с избягване на вредни навици като тютюнопушенето, или най-малкото с преминаване към по-малко вредящи налични алтернативи.   

Пушат ли много сръбкините?

Мисля, че твърде много. Тук е голямата роля на стоматолозите, които трябва да пропагандират зъбната хигиена и превенцията на заболяванията на устната кухина. Но животът е много динамичен, трудно се изкарват пари и малко лекари искат да си губят времето с адекватно образование на своите пациенти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР