Хоакин Финикс! Искате ли този Жокер?

Ирина Иванова 03 January 2019

Новината, че Хоакин Финикс влиза в кожата на култовия комиксов злодей Жокер, за броени секунди превърна филмовия проект „Joker“ (реж. Тод Филипс) в най-обсъжданото и очаквано заглавие на 2019 г. Това е първото включване на 43-годишния актьор, известен с прецизния си до маниакалност подбор на роли, в супергеройски блокбастър. Приема ролята само защото образът на Жокер е един от неговите кошмари, а Хоакин Финикс – и това е известно на всички, включително и на него самия – е най-голям в ролите, от които най-силно се страхува.

Студени змийски очи, зелена коса, мъртвешки сиво-синкав цвят на кожата, сардонична усмивка... Ако съдим по предварителните кадри, Хоакин Финикс ще бъде най-смразяващият Жокер. По-влудяващо страшен от Джак Никълсън, Хийт Леджър и Джаред Лето, взети заедно. Ще издържи ли обаче Финикс на мрачната харизма на зловещия клоун (помните какво се случи с Хийт Леджър)? След необикновеното детство под предводителството на шантави родители хипита, ранната кариера в киното и телевизията, смъртта на по-големия му брат, прекрасния и талантлив Ривър Финикс, случила се пред очите му, годините на тотално оттегляне от актьорството, рехабилитациите, депресиите, алкохолизма... Или може би и при него, както и при други негови събратя от върха на холивудския Олимп, важи максимата, че всичко, което не го убива, го прави по-добър актьор.

Финикс не просто мрази, а ненавижда да дава интервюта. Никога няма да прости на журналистите онова, което направиха след злощастната хелоуинска нощ на 31 октомври 1993 г., когато пред вратите на бляскавия нощен клуб Viper Room на Сънсет Булевард, собственост на Джони Деп, 23-годишният му брат Ривър губи съзнание, агонизирайки след мегадоза спийдбол – ударен котейл от кокаин и хероин или морфин, инжектиран директно във вените. Никой от управата на клуба не предприема нищо. Никой от струпалите се хора наоколо не се опитва да помогне. Дори не се сещат да повикат бърза помощ. Хоакин, тогава едва 19-годишен и изплашен до смърт, е този, който звъни на спешния телефон 911, крещейки „Моля ви, елате, той умира!“, докато сестра им Съмър отчаяно опитва сърдечен масаж и дишане уста в уста. Парамедиците пристигат, когато вече е твърде късно. Ривър си отива скоро след като го закарват в болницата, а на следващия ден във всички радиа и телевизии е излъчен аудиозапис с трескавия и изпълнен с ужас глас на Хоакин, който вика спешна помощ. Това, че медиите са дали пари на някого, за да им предостави подобен запис, предизвиква дълбоко отвращение у младежа и за цели две години след смъртта на брат му той се отказва от актьорството.

Семейство Финикс са странно... племе. Джон и Арлийн, бащата и майката на Хоакин, са хипита, срещнали се през 1968 г. по пътищата на Америка, които кръстосват на стоп. Имат 6 деца – две момчета и четири момичета. Всички те са възпитавани като заклети вегани и активни защитници на правата на животните. Хоакин не е вкусвал храна с животински произход от 3-годишна възраст, а в личния му гардероб никога не са присъствали дрехи и обувки от естествена кожа. Голямото семейство е част от сектата „Деца на Бога“, с която обикалят страната и изнасят импровизирани концерти на различни места, включително в болници и затвори. Родителите насърчават всичките си деца да се изявяват, да свирят на музикални инструменти, да пеят, да танцуват. Те буквално израстват пред публика и съвсем не случайно впоследствие всичките до един стават актьори.

В един момент Джон и Арлийн усещат, че има нещо гнило в тази секта, към която са се закрепостили. Години по-късно се оказва, че членовете на „Деца на Бога“ са били склонявани към инцести, секс в невръстна възраст и всякакви подобни. Семейство Финикс обаче успяват да се измъкнат от всичко това. Заминават за Калифорния, и по-специално за Ел Ей, а още по-специално – за Холивуд. От трън та на глог, от една илюзия – към друга. В началото спят в караваната си, паркирана в двора на някои приятели, а после се нанасят полунелегално в една стая, в обявата за която изрично е споменато, че не се допускат деца. Братството Финикс пребивават незаконно, а когато хазяинът идва, всички се скриват в мокрото помещение на сградата. Междувременно, за да се изхранват, свирят и пеят на улицата.
Всичко си идва на мястото, когато майката започва работа като секретарка в кастинг отдела на телевизия NBC и представя всичките си отрочета на прословутата агентка и откривателка на талантливи деца Айрис Бърнам. Тя взима най-напред Ривър, който е истински красавец, а после и Хоакин, Съмър и останалите, и започва да им осигурява участия първо в реклами, после в телевизионни филми, а накрая и в игрални продукции. Великата Айрис изживява истински шок обаче, когато Финикс Брадърс категорично отказват да рекламират дяволски марки като McDonald’s и Coca-Cola, защото са в противоречие с принципите им.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Ирина
05 January 2019, 14:00

Благодаря за корекцията!

1
Мария
03 January 2019, 22:00

Хоакин Финикс не е печелил Оскар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР