Диагноза „компютърен врат“. Как да обърнем мача

Съвети от Константин Ганчев, кинезитерапевт

Ваня Шекерова 10 September 2018

Седя пред монитора часове наред. Взирам се в телефона си, е, не часове, но пак доста дълго време. Ходейки, гледам в краката си, зер в София а си погледнал нагоре, а си се пребил. Опитвам се да коригирам стойката си при шофиране, после забравям и след време усещам как съм изпънала шия като гугутка, та чак раменете ми са изтръпнали. И като ме защрака едно взривно главоболие в последно време, първото подозрение на невролога беше за проблеми във врата. Оказа се прав – не знам каква спондилоза, остеохондроза и за да не е само това – и шипове. С две думи, пълен комплект изменения, всяко едно само по себе си достатъчно за главоболието. И за разни други неприятни усещания.
Няма да ви казвам какви лекарства ми предписа докторът – едното да го пия 10 дни, а другото – доста по-дълго. С предупреждение, че предизвикват замайване и увреждат лигавицата на стомаха. Както и със съвет да комбинирам лечението с кинезитерапия.

Когато ми кажат кинезитерапия, най-напред се сещам за Косьо. И право при него с рентгеновата снимка и въпросите, които имам. Константин Ганчев е завършил НСА със специалност магистър кинезитерапевт. Член е на Асоциацията на българските кинезитерапевти и рехабилитатори, зам.-председател на  Българската организация по спортна кинезитерапия. Хоноруван преподавател в НСА към катедра „Кинезитерапия” от 1996 г. Започнал е професионалния си път в Център по протезиране – Горна баня. 

Защо най-често болката ни удря във врата?

Това е най-подвижната част от гръбначния стълб и е най-уязвима. Травмите в шийния дял може да са в резултат на катастрофи, падания отвисоко. В момента меката тъкан да е била наранена, но без да даде сигнал за това. И с времето да се прояви. Даже нищо да ти няма в една катастрофа с камшичен удар, е хубаво да се обездвижи вратът. Да му се даде покой, да се проследи и да се направи впоследствие профилактична рехабилитация. Аз съм минал по този път – катастрофа с камшичен удар, правене на мъж, без да си обърна внимание и ето на 40 вече имам листеза и дискова херния.

Възможно ли е само с корекция на стойката болката да изчезне?

Да, особено ако е в по-ранна възраст. Едно време задължително преглеждаха децата в училище за гръбначни изкривявания и ако имаше някой с такова – насочваха го към лечебна физкултура. Има гръбначни изкривявания с неизяснен произход, но повечето са от неправилната стойка. Тя се коригира с помощта на кинезитерапия. Не във фитнеса. Като отидеш в залата и кажеш, че искаш да отслабнеш, никой не те пита имаш ли съпътстващи заболявания. И ти дават програмата, която си знаят, без да е адаптирана към твоето тяло.

Каква е правилната стойка?

Двете дъги на гръбначния стълб трябва да са под определен градус. Когато са по-изгладени или по-вдлъбнати – това вече е предпоставка за нещо, което ще се случи с гръбнака и то няма да е добро. Когато ходиш или седиш, брадичката трябва да е леко дръпната назад – така че като пуснеш отвес, да ти се падне на югуларната ямка между ключиците. Изопването на врата напред води до дисбаланс на мускулите и извивката изчезва. Жените са по-предразположени към това, тъй като са по-подвижни. Гъвкавостта води до халтавост на ставите и ако нямаш добре балансирана мускулатура, излизат проблеми не само във врата и гръбнака. Мускулатурата е активната съставка на всяка една става. Така че чисто волево с правилните напътствия можем да тренираме правилните мускулни групи. От дисбаланса на мускулите идват и радикулитът, и ограничените движения, и сковаността, и притисканията на кръвоносни съдове, които причиняват световъртеж, главоболие. Най-големият ни враг е статичното натоварване на гръбнака, респективно на врата. Смяната на позицията, раздвижването на всеки час-два е шанс да намалим оплакванията.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР