Кои са храните на младостта

Попитахме Надя Петрова

Надя Петрова 17 July 2018

Днес науката е напреднала достатъчно, за да знаем, че храната, движението, сънят и стресът влияят на здравето и красотата, но истината е, че все още не знаем ЗАЩО. Елизабет Блекбърн, биолог и Нобелов лауреат, Елиса Епел, психолог, както и разработки на НАСА хвърлят светлина с изследванията си за теломерите – ключът към вечната младост.

Теломери е името на окончанията на хромозомите, които играят ролята на „защитни калпачета“ в нашите ДНК вериги и защитават клетките от преждевременно стареене, а дължината им е право пропорционална на здравето и дълголетието. По-дългите теломери означават младост, а по-късите – преждевременно остаряване. Теломерите се изследват активно в последните 30 години и вече знаем, че дължината им може да бъде запазена с помощта на някои фактори и един от тях е храната и набавянето на определени ценни вещества. Симптоми за ранно остаряване първо дава най-големият орган в човешкото тяло – кожата. Появата на сухота, бръчки, петна може да означава, че теломерите се скъсяват.

Когато говорим за хранене за красота, за разлика от всички останали режими, тук няма списък с храни, които да се избягват. Но все пак има фактори, влияещи негативно, като вътрешните възпалителни процеси, които могат да бъдат предизвикани от хранителни непоносимости. Затова е важно човек да е наясно кои храни да не консумира.

Сред необходимите за красота и здраве елементи са антиоксидантите, витамин А, витамините от група В, витамин С, Е, К, омега 3, протеини, фибри. Те се грижат за поддържане дължината на теломерите, здравето на кожата, косата и ноктите, и изобщо за младостта.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР