Непознатата Джаки

Откъси от книгата „Красив имидж“ на Катрин Панкол, издателство Colibri

10 юли 2018

За нейния образ извън обектива на папараците:

„През целия си живот Жаклин Бувие Кенеди желаеше да познават единствено нейния имидж. Облеклото й, великолепието, царствеността. Тя вложи цялата си енергия да поддържа своя съвършен, красив образ, внимаваше да не се появи пукнатина в него, изрязваше снимките и статиите за себе си и ги подреждаше в огромни албуми. Нищо не можеше да бъде публикувано без нейното одобрение.

Тя бе проумяла, че векът е жаден за изображения, и упорито отказваше да попадне в клопката му и да се превърне в предмет. Отказваше да я консумират. Контролираше всичко. Гризеше ноктите си, но не желаеше това да се вижда. По всеки повод слагаше дълги, средни или къси ръкавици, които да подхождат на тоалета й. Косата й се накъдряше при най-слабия дъжд. Лансира модата на малките шапчици, чиято роля бе да я поддържат изправена. Имаше широки, кокалести, тежки стъпала. Носеше ниски обувки, за да не си личи, че са четиридесет и втори номер. Пушеше по три кутии цигари на ден. Щом забележеше фотограф, тутакси подаваше угарката на близкостоящия. Да не говорим за неприятните черти в характера й, за душевните й рани, някои повърхностни, други дълбоки, изгарящи, които тя непрекъснато прикриваше зад широката си усмивка, големите си широко отворени очи и гласа на умоляващо момиченце.“

За погребението на Джон Кенеди, убит на 22 ноември 1963 г.:

„Погребението беше маска, гигантска официална дреха, прикриваща голямата неразбория в живота на Джон, на Джаки, на семейство Кенеди. То бе величествена театрална постановка, създадена, за да се потули всичко останало.
Години по-късно научихме, че аутопсията на президента доказала не само поражения от болестта на Адисон, но и от венерически заболявания, резултат от разюздания му сексуален живот.“

За брака на Джаки с корабния магнат Аристотел Онасис:

„Тед Кенеди (братът на убития й съпруг – б.р.) взема нещата в свои ръце и придружава Джаки до остров Скорпиос, за да обсъди брачния договор. „Не се надявах младоженката да получи зестра и така стана“ – споделя Онасис през смях със свои приятели. Още по-лошо, той трябва да плати откуп, за да получи Джаки. Семейство Кенеди и адвокатите им искат астрономическата сума от двайсет милиона долара. Онасис побеснява и смъква цената на три милиона. Дава по един милион долара на всяко дете (Джаки има син и дъщеря от Джон Кенеди – б.р.). В случай на развод Джаки ще получава до живот двеста и петдесет хиляди долара годишно плюс дванайсет процента от наследството. Това е по-скоро договор за покупко-продажба, отколкото брачен договор. Джаки не присъства, докато Тед Кенеди и хората му обсъждат с Онасис отделните клаузи. Проблемът не е неин. Нека се оправят помежду си! Но тя си знае цената. Няма да се даде евтино. Осъзнала е, че името и известността й имат своята равностойност в злато. В кабинета на Ари казват, че за тези пари могат да купят нов танкер. Така се ражда прозвището й. За сътрудниците на Онасис тя си остава Гигантския танкер. Нейното кодово име. Ари го знае и се забавлява. Докато траят преговорите, Джаки и Ари се срещат рядко. Той й изпраща рубини и диаманти. По време на брака им Ари й подарява бижута за пет милиона долара.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР