Крадец на сърца

Нежен, лек и ароматен десерт, вдъхновен от бенгалския Sondesh

Мануела Панайотова 03 June 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Sondesh е популярен бенгалски десерт, който се прави от мляко/извара, захар и кардамон. Тези семпли съставки го правят нежен, лек и ароматен - истински крадец на сърца, както го наричат в Дака.

Днес ви предлагам вариант на този сладкиш, в който към базисните съставки добавих яйца, изпекох и поднесох с ягоди и розова вода. Все пак сърцето може да бъде откраднато и подруг начин!

Използвах 750 г извара, 100 г захар, 1 ч. лъжичка кардамон на прах, 4 яйца, леко разбити.

За ягодовия топинг използвах 250 г ягоди, 2 с. лъжици захар, 2 с. лъжици розова вода.

Как го направих: Смесих извара, захар и кардамон и ги разбърках. Добавих яйцата и разбих с миксер, докато сместа стана еднородна и гладка. Изсипах в 20 см форма и изпекох на 170 С за 55-60 минути или докато образува лека коричка. Оставих го да се охлади напълно, преди да освободя от формата. Почистих ягодите, нарязах ги и поръсих със захар и розова вода. Оставих ги в хладилник за около час. Преди сервиране ги аранжирах върху сладкиша заедно с листа от мента.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР