Kакво чете Иван Юруков?

Звезден читателски клуб

eva.bg 26 May 2018

Снимка: Красена Ангелова

В момента чета биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ от Ендре Барат (издателство „Музика“). Много ме впечатли една реплика на Паганини: „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават.“ Книгата е вдъхновение за работата ми над пълнометражния филм „До последния каприз“, чийто сюжет е свързан с „24-те каприза“ на Николо Паганини - най-голямото предизвикателство към цигуларите, оставено от маестрото. Музиката на Паганини във филма ще бъде изпълнена от Светлин Русев, който сам е от световна величина.

Филмът разказва за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ за себе си, не за публиката. За него важи мотото: „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село и преобръща живота им завинаги.

Аз съм режисьор и съсценарист на филма, заедно с Росен Станев. В момента тече дарителска кампания, за да можем да го завършим – във фейсбук на До последния каприз/Till the Final Caprice. Хората могат да се сдобият с покана на зелено за премиерата догодина и имената им да бъдат изписани във финалните надписи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР