Трейси Борман за тайните на европейските крале

„Личният живот на кралските особи“ е поредица по Viasat History, в която главната кураторка на Британските кралски музеи Трейси Борман разказва за фобиите, лошите навици, слабостите, интересните дреболии от ежедневието на големи европейски монарси като Луи XIV, Хенри VIII, кралиците Елизабет и Виктория. В интервю специално за EVA историчката разказва

Лилия Илиева 24 май 2018

Трейси Борман

Снимка: Viasat History

Личният живот на кралските особи в миналото е бил много по-публичен от този на съвременните. Монархията на Тюдорите например е съпътствана от придворни, слуги и съветници непрекъснато. Личният слуга на Хенри VIII го придружавал дори в тоалетната и на публичните церемонии за първите му брачни нощи, седял до трона, докато кралят издавал присъди. Прислужница лежала пред вратата на спалнята на Елизабет, за да е на разположение през нощта. Тя била сред малцината, виждали кралицата без грим, дрехи, бижута и аксесоари.

Трейси Борман

Как и откъде събрахте информацията за героите на вашата поредица? Днес би било по-лесно – социалните мрежи дават достъп до живота на коронованите особи и известните личности. 

Кралските особи в миналото са били далеч по-достъпни от съвременните. Личният им живот е бил много по-публичен. Монархията на Тюдорите е съпътствана от придворни, слуги и съветници във всеки момент от своето съществуване. Личният слуга на Хенри VIII го е придружавал дори в тоалетната и по време на „bedding ceremony“ („церемония в леглото“), тоест на първите му брачни нощи. Същият прислужник седял до трона, докато кралят взимал решения кой и как да бъде затворен и екзекутиран. Когато Елизабет се оттегляла в покоите си за сън, пред вратата на спалнята й винаги лягала прислужница, за да бъде на разположение на кралицата по всяко време през нощта. Тази прислужница била сред малцината, които знаели как изглежда кралицата без грим, дрехи, бижута и аксесоари.

Вярно ли е, че Елизабет е имала особена слабост към козметиката?

О, да, тя е била вманиачена на тема външен вид. В онази епоха е било жизненоважно монархът да не показва никаква слабост пред поданиците си и Елизабет е държала да бъде непоклатима. Заради това и от суета инвестирала много време и финанси в грима, прическата, тоалетите си. Всяка сутрин придворните й дами отделяли два часа, за да постигнат тъй наречената „маска на младостта“, чиято цел била да заблуди поданиците на империята, че кралицата им не остарява. Била толкова суетна, че задължавала придворните си дами да носят рокли в черно и бяло, за да може яркостта и разкошът на нейните собствени тоалети да изпъкват. Според нея в кошера можело да има само една царица и колкото и красиви да били придворните дами, те трябвало да играят роля на неин фон, а тя – на основната атракция.

Какво ви се стори странно в живота на вашите герои? 

Всеки от монарсите, за които разказваме, се оказа абсолютно различен от образа му, познат в историята. Например, кралица Виктория се слави като много уравновесена и стриктна, дори скучна и без чувство за хумор. Оказва се точно обратното – била бунтарка и флиртаджийка, пристрастена към кокаина, пушела опиум, дрогирала се е с морфин, марихуана и хлороформ. Имала и много скандална връзка със сина си Бърти – следващия английски крал Едуард VII. Той пък имал специален сексстол, който ще видите в поредицата. В същото време Виктория е била забележителна жена и управник. Друг любопитен факт е, че Луи XIV, макар да е човекът, разпоредил да построят турска баня във Версай за негова лична употреба, се е къпал три пъти в живота си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР