Гласът на жените беше чут

Бил Козби бе признат за виновен

eva.bg 27 April 2018

Снимка: getty images/guliver

Гласът на жените в крайна сметка беше чут. Става въпрос за онези близо 60 жени, които обвиниха Бил Козби в сексуално насилие, случило се отпреди няколко десетилетия. Защо чак сега ли? Защото сега намериха смелостта да го направят и се събраха достатъчно негови жертви, за да излязат публично и да обвинят един от любимците на Америка в едно от най-лошите неща – че ги е упоявал и насилвал.

Въпреки проблема с давността, въпреки че много хора не им повярваха, в крайна сметка съдът в Пенсилвания излезе с обвинителна присъда. Да, 80-годишният Бил Козби е виновен по три точки от обвиненията, отправени му от една от жертвите – Андреа Констанд. „Не мога да повярвам. Вярата ми в човечността се възвръща“, заяви тя пред съдебната зала.

И въпреки че никой не се съмнява в безпристрастността на 12-те съдебни заседатели, няма как да не си помислим, че обвинителната присъда се дължи до известна степен и на скандала с Харви Уайнстийн и движението Me Too. Все пак, нещата стояха по различен начин през 2015, когато нашумя скандалът с Козби и сега, през април 2018 година. Важното е, че към насилниците бе отправено едно много силно предупреждение – никога не е късно да бъдете изправени пред съда и да понесете отговорност за деянията си. А жертвите на сексуално насилие получиха уверение, че независимо кой е насилникът, гласът им ще бъде чут.

Повече за скандала с Бил Козби и историите на жените, които са пострадали от него през годините, може да прочетете тук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР