Виновен до доказване на противното

Над 50 жени обвиниха Бил Козби в сексуално насилие, състояло се преди няколко десетилетия. Защо чак сега? На 9 октомври комикът е призован да даде показания под клетва в съда в Лос Анджелис. Развръзката предстои

Деяна Ангелова 30 September 2015

Снимка: Universal Studios

35 жени застанаха с лицата и историите си пред света, за да изобличат човека, за когото твърдят, че ги е насилил в миналото. Всички те се снимаха за корицата на списание New York и твърдят, че са жертва на легендарния американски актьор Бил Козби. Под снимките им е изписана датата, когато е станало посегателството върху всяка една от тях – предимно през 70-те и 80-те години на миналия век.

Материалът в броя пък е озаглавен „Cosby: The Women, An Unwelcome Sisterhood“. Според списанието те са интервюирани поотделно, но в историите им има поразителни прилики – от начина, по който е злоупотребил с тях, до това как са се чувствали после.

„Събудих се, бях без пижама. Последното, което си спомнях, бе как Бил Козби сваля халата си и се качва върху мен. Спомням си, че ме болеше. Събудих се гола в леглото, а между краката ми имаше семенна течност“, разказа и 60-годишната Джанис Дикинсън, бивш супермодел и бивше гадже на Силвестър Сталоун. Тя бе сред първите, които решиха, че е крайно време да кажат какво се е случило с тях. Последваха и още, и още, в момента са над 50 жени.

Случката с Джанис Дикинсън се разиграва през 1982 г. Тогава тя дерзае за кариера извън модата, а Козби я кани в Бали да обсъдят предложение за работа и как би могъл да й помогне да пробие като певица. Той й дава чаша червено вино и едно хапче, което Дикинсън му поискала, защото я болял корем и била неразположена. Но хапчето не е за стомах, а упойващо. Историите и на останалите жени са подобни – упоени, в повечето случаи тайно, чрез сложено в питието им хапче, а след това сексуално насилени. Защо чак сега решиха да разкажат за това?

„Страхувах се от последствията. Страхувах се да не ме обявят за курва, че искам да градя кариера, като минавам през леглата на мъжете. Опитах се да разкажа всичко през 2002 г. в автобиографичната си книга No Lifeguard on Duty: The Accidental Life of the World’s First Supermodel, но щом връчих ръкописа на издателите, адвокатите на Козби се намесиха и ги принудиха да премахнат тази част“, разказва Джанис Дикинсън.

Подобна е ситуацията и с останалите жени. За разлика от нея обаче, повечето са били слабо известни, мечтаещи за кариера в Холивуд, боготворящи Бил Козби, който по това време е истинска икона. Ситкомът му „Шоуто на Козби“ е най-големият хит в САЩ през 80-те.

В него той играе ролята на гинеколога и баща на пет деца Клиф Хъкстабъл. Милиони американци го гледат. Те наистина го обичат, убедени са, че Козби е успял да промени начина на мислене на американците по отношение на чернокожите. Да не говорим, че той се изживява и като морален стожер на нацията, заставайки зад семейните ценности и доброто възпитание на подрастващите. Наричат го дори Баща на нацията. Как биха могли тези жени да се осмелят да разкажат какво им се е случило, кой би им повярвал?

Всъщност първото официално обвинение към комика е от 2005 г., когато Андреа Констанд завежда гражданско дело срещу него. Тя твърди, че предишната година отишла в дома на Козби в Пенсилвания, за да й даде съвети относно кариерата й. Той й дал „билкови“ хапчета, за да се успокои малко, след което „докосвал гърдите и областта на вагината й, отъркал пениса си в ръката й и правил секс с нея“. Но никой в Холивуд не приема обвиненията й сериозно и в крайна сметка до присъда изобщо не се стига.

В рамките на делото свидетелстват още три жени, но впоследствие медиите разкриват, че Козби им обещава парична издръжка в замяна на мълчанието им. Андреа Констанд пък се съгласява на извънсъдебно споразумение, като сумата, която е получила, е засекретена.

Покрай това дело Козби е привикан за разпит в съда. Чак сега, заради скандала с новите обвинения, показанията му бяха разсекретени. В тях 78-годишният в момента актьор признава, че си е набавял упойващи вещества с намерението да ги даде на млади момичета, с които искал да прави секс. И ако досега той разчиташе на защитата на много свои колеги, които смятаха, че жените лъжат, изведнъж всички разбраха, че зловещите обвинения може и да са истина. Подкрепата за Козби изчезна.

В момента срещу него не може да бъде заведено криминално дело заради давност. Случило се е преди няколко десетилетия, жените са закъснели с разкритията си. Те обаче се решиха да говорят, за да се подкрепят взаимно.

Сигурно сред тях има и такива, които искат да спечелят пари на гърба на Козби. Нищо чудно да има и такива, които не казват истината. Но колко ли от тях пък я казват?

В момента в очите на света Козби е виновен до доказване на противното. На 9 октомври комикът е призован да даде показания под клетва в съда в Лос Анджелис. Развръзката предстои.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР