Животът е по-силен от всичко, което искаш да разкажеш

Георги Богданов и Борис Мисирков за кампанията „За повече здрави семейства“

eva.bg 30 март 2018

Семейство Паскалеви - Зара и Иво с Даниела и братчето й Валентин

Снимка: Верея/ Георги Богданов и Борис Мисирков

Съвършено семейство не съществува. Всички семейства са различни. И всяко е особено по свой начин. Но има едно нещо, което движи всички здрави семейства напред. И колкото и клиширано да звучи - това е любовта. „Мама и тате непрекъснато се целуват“, казва малката Даниела. Зара и Иво осиновяват нея и братчето й Валентин миналата година. Още щом ги видиш разбираш, че любовта им един към друг и към децата им е достатъчна причина да бъдат щастливи.

„Децата са най-важното нещо – казва баба Дека – защото все има некой да мине, да ти разкаже нещо, да му туриш да яде… Най-важното в семейството е да не се сърдиш дълго, а да мислиш напред, за хубавото, не да въртиш лошото.” На трапезата на баба Дека по празници се събират около 30 човека – все най-близки роднини – и не мислят да се ограничават с тази бройка. Защото щом има любов, винаги има място за още едно дете на масата.

„До ден днешен водя Албена на кафе, нали така се запознахме, продължавам традицията“, разказва Емил. Откакто си разменили онези първи жестове, в онова кафе в Пловдив, в онзи слънчев ден, всичко тръгнало по любов. И те наистина я усетили с всички възможни сетива. И Габи, и Рози, техните две дъщери, са плод на същата тази любов. Семейство Спасови винаги се гледат, когато разговарят, защото от всички само малката Рози може да чува. Но когато човек ги гледа заедно, се убеждава, че за да разбере любовта, му трябва едно голямо сърце и нищо друго.

И в семейството на Яница, която е със синдром на Даун (прекрасно слънчева и много специална, с една хромозома бонус), знаят, че любовта, търпението и вниманието са най-важни. И че щом са заедно, всичко ще бъде наред.

Всички те са част от от кампанията на „Верея“ – „За повече здрави семейства“ - показваща истинските истории на хора, които заедно преодоляват предизвикателствата и остават в хармония със себе си. За тях, вече повече от година, разказват Георги Богданов и Борис Мисирков - режисьори, фотографи, кинооператори, продуценти, съоснователи на продуцентската компания „Агитпроп“. Те избират хората, срещат се с тях многократно, заснемат ги, описват техния живот в картина и текст като в документален филм. Какво ги е привлякло към проекта, как са се натъкнали на историите на Зара и Иво, баба Дека, семейството на Яница? Вижте какво казаха те пред EVA:

Защо се включихте в проекта „За повече здрави семейства“?

Георги Богданов (Г.Б.) Този проект следва логиката на всичките ни 20-годишни занимания с документално кино и разказване на документални истории. Той е и в логиката на вече изградени с „Верея“ отношения и предишна подобна кампания – с реални персонажи, реални истории, влизане в реалния живот на хората. Предишният проект беше докумeнтален разказ за трима служители на „Верея“. Сегашният – документален разказ за семейства. И ако преди трябваше да разкажем историята на един човек и споменавахме членове на семейството мимоходом, то сега трябва да разкажем историята на цялото семейство.

Разказването на истории и срещите с реални хора дават много поводи за размисъл, както и артистична свобода – представяш си, че споделяйки нещо важно, може да направиш добро. Нещата се случват и защото имаме работеща схема – Йордан Жечев, рекламна агенция, с която сме работили, и поръчител, с който също сме работили.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР