Браковете напоследък

„Щастието е да имаш голямо и грижовно семейство, но ако може да живее в друг град“ – казва комикът Джордж Бърнс покрай четвъртия си брак, за да докаже за пореден път очевидното: животът трае прекалено дълго, за да го прекараш само с един човек. Няма холери и чуми, няма войни, така че какво да правим през цялото това време?

Ваня Николова 06 March 2018

Американците са серийно моногамни. Те вярват, че щом любовта изчезне, трябва да се разведат и да се оженят за друга любов. В краен случай – да заснемат филм като „Американски прелести“. Стилът брак-развод-брак е типичен за културите с висок стандарт на живот.

За повечето българи дългият брак не е свързан с любов, а с оцеляване. Възпроизводство. Плащане на образованието на децата. Засаждане на двора с краставици вместо с калии. И двете страни са наясно, че място за емоции няма. Оцеляващият български брак се крепи най-вече на взаимната изгода и страха. Страх от обедняване. От загуба на статут. От загуба на ресурс. Няма значение, че липсва обща посока и цел. Че Тя вече се интересува от „как да енергизираме правилно вагината си“, а Той – от пчели. Бракът е сигурен заслон срещу несгодите и нищо повече. Затова семейните и извънбрачните връзки са ясно разделени и могат да текат паралелно с години.

Ваня Николова

Само че все повече мъже и жени предпочитат да излизат от този кошмарен сценарий. „Войната на семейство Роуз“ се очертава при всеки втори брак и тя започва на десетата година. На колко трябва да сте вие? Според статистиката – на възраст между 36 и 49. Това е времето, в което битът със сигурност е победил любовта. Вече ви е толкова скучно с него, че за малко да изчистите къщата. И изведнъж се сещате, че изобщо не сте живели добре. Че никога не сте били в Ню Йорк. Че не сте пъхвали двайсетачка в слип на стриптийзьор. За сметка на това виждате много ясно как мъжът ви продължава да не плаче на „Наистина любов“, как няма никакъв духовен живот и как чупи шиен прешлен, докато зяпа сервитьорката, мислейки, че вие зяпате менюто.

Същото се случва и с него. На 45 той вече е парализиран от страха, че скоро ще умре. И докато погребалните камбани бият в ушите му, открива че никога не е бил в Куба, че не е спал със Скарлет Йохансон и даже не си е купил едно елементарно ауди. И изглежда, че да преосмисляш живота си и да търсиш недостатъците на другия, е началото на края на десетгодишния брак.
Другият вариант е, когато изведнъж започнете да печелите по-добре и си „въобразите“, че вече сте независима. Тогава се налага да избирате: или да останете в брака си, както очакват всичките ви роднини, или да си хванете пътя, т.е. да се събирате и разделяте с някого за повече от веднъж. Хубавото тук е, че и вие, и бившият ви мъж ще се сдобиете с нов вид научнофантастични умения. Той ще трябва да се научи откъде се пуска пералнята. А вие – къде се намира бензиновата помпа.

Българинът е деструктивен, скептичен и силно мнителен човек. Той винаги живее в отрицанието. Затова пропука ли се нечий брак, всички приятели хукват да помагат по-бързо да се раздели двойката. Така че изобщо не е чудно защо медиаторите и фамилните терапевти умират от глад за сметка на детективските агенции и бракоразводните адвокати.

При младите двойки браковете се разпадат с темпото на скоротечен рак. Първо, защото и двете страни очакват страст и любов, която да трае колкото режима в Северна Корея, т.е. завинаги. Второ, защото никоя от страните не иска да преговаря и да прави компромиси. И трето, защото очакванията към другия са твърде противоречиви, което прави тези двойки да изглеждат като надрусани с гъби. Той трябва да работи много, да гради кариера и да изкарва пари, но ако може и непрекъснато да се пътува някъде и постоянно да й пише „обичам те“. Тя трябва да е като от календара на Плейбой за юни, но ако може да сгъва дрехите като майка му, както и сама да сменя плочките в банята.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Мая
04 October 2018, 18:39

Много, много рядко попадам на нещо написано което да ме накара да го разпечатам за да го препрочитам по всяко време .. Искренно благодаря на авторката за удоволствието да се докосна до таланта и..

ТВОЯТ КОМЕНТАР