6 мита за слънцето

Световни експерти в слънцезащитата развенчават някои митове и ни съветват как да се предпазим

eva.bg 03 August 2022


Разликата между UVA и UVB лъчи и защита
UVВ лъчите увреждат повърхностния слой на кожата. Те причиняват силната болка в областта на раменете, когато след слънчеви бани се опитвате да сложите сутиен. UVA лъчите проникват в дълбочина, предизвиквайки стареене и причинявайки косвено рак, тъй като увреждат ДНК на клетките. Изследвания доказват, че липсата на UVA защита увеличава риска от развитието на меланом.

Нуждаем ли се от широкоспектърен филтър?
SPF факторът свидетелства за UVB защита, затова погледнете за допълнителна UVA защита. Тя се индикира със звезди (от 0 до 5), което показва процент на абсорбирани лъчи. Според дерматолозите слънцезащитен крем с SPF 30 и с рейтинг от 4-5 звезди е добър стандарт.

Не смесвайте изкуствен тен и SPF
Изкушени сте от чудодейни продукти, които изграждат изкуствен тен и претендират, че защитават. Основната съставка в автобронзантите е химикал с името Dihydroxyacetone (DHA). Той реагира с кожата, предизвиквайки приятен загар. Но химикалът атакува и другите съставки във формулата на автобронзанта. Всеки широкоспектърен слънцезащитен продукт с DHА ще издържи тестовете при производство, но след 2-3 седмици ще унищожи цялата UVA защита. Ако се притеснявате да се появите на плажа с кожа като сирене, сдобийте се с изкуствен тен няколко дни предварително, но не и в деня на излагане на слънце.

Какво е фотостабилност?
Фотостабилност е способността на продукта да не се разпада на слънце. Но това не означава, че се нанася само веднъж. Плуването, вземането на душ, подсушаването изтриват част от слънцезащитата. А ако само лежите върху шезлонга с коктейл в ръка? Не забравяйте потенето и триенето на кожата в различни повърхности. Запомнете, слънцезащитният крем се нанася повторно на всеки 2 часа, а в горещи и влажни условия на всеки 30 минути. Дори и с надпис waterresistant на етикета при плуване имате 40 минути защита. Смятайте се за предупредени.

Спрей, гел или крем?
Със сигурност спомените ви от детството включват дебел пласт бял крем. Днес изборът на повечето хора са аерозоли, лесни за употреба. Но обикновено спрейовете съдържат алкохол, който разрушава фотостабилността на формулата и изсушава кожата, и то точно когато се нуждаете от допълнителна хидратация. Не се лишавайте от аерозолите, но проверявайте дали в състава им има алкохол.

За или против добавките за тен?
Те се използват преди или след почивката за осигуряване на красив бронзов загар. Тези оптимизиращи или запазващи тена добавки действат, като увеличават производството на меланин, което е признак за увреждане на кожата. Според специалистите с клиничен опит в рака на кожата е разумно това действие да се избягва, а не да се провокира.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР