Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

12 March 2017

кадър от "Белгийският крал"

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

Има два месеца в годината, които очаквам с почти детско нетърпение. Това упояващо време за светлините на големия екран и импровизирана терапия срещу цикъла на ежедневието през ноември се нарича Киномания, а през март – София Филм Фест. Е, тазгодишното издание на СФФ (21-во подред) бе открито в четвъртък с филма зареден със сериозно българско участие „Белгийският крал” и ще продължи до 31 март с повече от разнообразна фестивална програма. А всяка вечер до 16 март, киноилюзиите ще бъдат допълнени с тематични музикални вечери във фестивалния център Matti’D (над кино “Люмиер”), който пък наскоро се трансформира в зала за събития “В парка”.

Ден преди старта на феста бе “паметната” дата 8 март. Слагам кавички, заради усърдието, с което социалните мрежи бяха заляти с равни количества позитиви и негативи по темата “празник или не”. И докато романтични снимки се редуваха със също толкова клиширани антистатуси, червени балони сърца летяха из улиците, а в национален ефир откровени сексисти обясняваха как мястото на жената е в кухнята, по света се случваха други неща. И в тях въобще не ставаше дума за празнуване. В програмата на “ООН-жени” премина форумът за Защита на правата на жените, привърженици на движението Day Without A Woman спряха движението в големите градове в САЩ, Испания, Бразилия, Полша, Русия и още десетки страни от двете страни на океана, а редица звезди подкрепиха с видеа, слогъни или просто статуси борбата за равноправие на половете. В сърцето на Ню Йорк, бронзова статуя на решително изправено момиче бе поставена пред прочутата фигура на бик на "Уолстрийт" - символизираща придобиващата власт жена и като част от кампания за повече жени в управлението на финансовите компании в САЩ. Списъкът от инициативи продължава още, но ще спра до тук. Изводите ги оставям на вас.

Личните си впечатления по горната тема разисквах с приятели в новия ми любим бар в София, наречен 5L. Горещо ви го препоръчвам не само заради удивителните коктейли прецизно селектирани от собствениците – професионални миксолози, но и заради следването на концепцията на тайните Speakeasy барове, възникнали по време на сухия режим в САЩ. Петте уютни и семпли L-помещения са разделени на Library, Lounge, Local, Lab и Lavatory – според настроението и вкусът ви за вечерта, а входът… е, няма да ви издавам всичко!

NASA публикува снимки на Пана – спътника на Сатурн, и обяви че формата му наподобява... равиоли. Ами това е, винаги съм си мислила, че в добрата паста има някаква космическа енергия...

Видео на седмицата: Искрено се смях на видеото с интервю излъчено пряко в ефира на Би Би Си, което буквално “превъртя” Facebook през последните дни. Докато професора по международни отношения Робърт Кели, който живее в Южна Корея дискутира политиката на Сеул, в кабинета му по небивал начин нахлуват дете, бебе и бавачка, видимо внасяйки смут в разговора. Това са то рисковете да работиш от вкъщи…

И последно: “Животът е такъв, какъвто е. А не такъв какъвто ни се иска да бъде”. Често си го повтарям напоследък, но не защото търся “примирение”, а точно обратното. Напомня ми на друга мъдрост, подписана от онзи гений на мисълта Айнщайн: “Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.”

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР