Tempero - вкусът към добрите неща

В новооткрития ресторант Tempero в столицата младият, дружелюбен и професионално нахъсан екип предразполага гостите да се почувстват в неангажираща атмосфера и да опитат вкусните предложения в компанията на подбрани вина

Елка Влаховска 25 January 2017

Снимка: Tempero

Наименованието Tempero идва от португалски, в превод на български означава „подправки“, но това е повече приятно заиграване и закачка, тъй като португалската кухня не присъства в менюто. То не е претенциозно в стила на азиатската, фюжън или средиземноморска традиция, макар че елементи от всяка от тях присъства в авторското претворяване на храната. Тук по-скоро залагат на концептуално изчистени ястия, но с почерка и интерпретацията на шеф готвача. Дори най-познатото нещо, като например гръцката салата, се поднася по много приятен и грабващ окото начин. Екипът работи в една посока – а именно да не представя заведението като лъскаво и претенциозно, а да създаде усещането за атмосферата и духа на модерно бистро.

Актуалното в съвременната кулинария „су вид“ готвене се прилага по много прецизен начин в Tempero. При него предварително добре овкусените меса се обработват термично при много ниски температури, което ги прави крехки и апетитни. Довършителната работа е на грил с вулканични камъни. Ето защо джоланът например вече има своите ревностни почитатели и свършва за кратко време.

Направена е и много добра селекция на постни храни за хората, които не консумират месо, защото екипът се стреми да бъде адекватен и гъвкав към съвременните тенденции на хранене. Световният тренд подсказва повишен интерес към вегетарианските и веганските ястия, а в Tempero отговарят с богато меню за всеки вкус. Едно необичайно на пръв поглед предложение в момента е хит в заведението – постните зеленчукови банички с пюре от нахут.

Очевидно е, че тук понякога и простите неща могат да бъдат супервкусни и приятно поднесени, щом се влагат качествени пресни продукти, вдъхновение и любов. Дали ще изберете класически разработки на салатите капрезе, Цезар, гръцка, или ще потърсите творчески решения на паста или ризото – има по нещо за всеки вкус. Разнообразието варира от темпурата в азиатски стил до тиквичките темпура по гръцки образец. Всичко – и интериорът, и храната, е обединено в чиста концепция с внимание към детайла. Всеки, който е част от това заведение, дава нещо от себе си – като участие в декорирането, като отношение към храната и към посрещането и обслужването на гостите. Малките декоративни елементи, независимо дали са скъпи готварски книги, донесени от чужбина, или съдове от битака, на които е вдъхнат нов живот, се съчетават в непретенциозна и създаваща усещане за домашен уют атмосфера.

Специален детски кът със забавления посреща малчуганите, за да могат  родителите им да се отпуснат и да се насладят на спокойно време за себе си. Човек се чувства добре дори да идва всеки ден за обяд в Tempero, защото винаги има разнообразна и вкусна храна. За разлика от много ресторанти, тук обновяват постоянно обедното меню, което сутрин се обявява на фейсбук страницата на заведението. Ценовият диапазон е напълно адекватен спрямо качеството. Мястото е уютно, приятно и дружелюбно, защото младият екип на заведението не спира да показва любовта си към онова, което прави.

Ресторант Tempero е на адрес: София, ул. Голо бърдо 2, тел. за резервации: 087 870 4470.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР