Тоскана на Франция
Известната ни керамичка Екатерина Лашова определя така областта Перигор във Франция. Там природата е също толкова живописна с разграфените лозя край старинните замъци край река Дордона, с утвърдените традиции на винопроизводство и с безкрайно вкусните местни специалитети
Елка Влаховска 12 October 2016
Пътищата в областта Перигор се вият между лозята
„Преди десет години, след като завърших висшето училище за приложни изкуства „Дюпере“ в Париж, кандидатствах за стаж при един от най-добрите френски керамици Лоран Мершан – разказва Екатерина Лашова. – Въпреки че в тази гилдия хората са много затворени, той ме прие в ателието си в малкото градче Сент-Фоа Ла Гранд до град Бержерак, в сърцето на Югозападна Франция.


По случай рождения си ден реших да почерпя френските си приятели и първо отидох на съботния фермерски пазар в Бержерак. Реших, че ще пазарувам от симпатичен продавач с малък щанд, отрупан с плодове и зеленчуци. Французинът попита откъде идвам и като разбра, че съм от България, възкликна на чист български: „Много яко!“ Оказа се, че имал приятел българин и изкарал цял месец във Варна.

Французите без месо не могат и естествено, приготвихме шишчета по български с лук и чушка. Но ги изненадахме най-много с постните лозови сармички. Набрах лозови листа от малки диви лозички в гората, защото районът е пълен с лозови насаждения, но ги пръскат.