Грешната Полет Годар с големите диаманти

За Чарли Чаплин, Джордж Гершуин, Диего Ривера, Ерих-Мария Ремарк тя е муза, любовница, спасителка, а те са нейни пигмалиони, герои, богове. Полет Годар никога не се влюбва в мъже, които не заслужават нейното обожание.

Ирина Иванова 05 October 2016

Снимка: getty images

Полет Годар ще остане в историята на киното като момичето, което ръка за ръка с малкия скитник се отдалечава към хоризонта в края на последния „ням“ шедьовър на Чарли Чаплин „Модерни времена“ (1936). През втората четвърт на ХХ век тя е една от най-бляскавите жени в Холивуд. Снима се в най-популярните романтични комедии и приключенски филми, повечето от които вече са забравени, а до нея в живота са все мъже, които ще останат в историята – Чарли Чаплин, композиторът Джордж Гершуин, скулпторът Диего Ривера, писателят Ерих-Мария Ремарк. Тя е тяхна муза, любовница, спасителка, а те – нейни пигмалиони, герои, богове. Полет никога не се влюбва в мъже, които не заслужават нейното обожание. Или пък които не го оценяват по достойнство. Между другото, така се сдобива с най-сериозната колекция от възхитителни антични мебели, безценни картини на големи майстори и висококаратови диаманти, притежавана някога от холивудска звезда.

„Аз съм млада, здрава, красива, умна и амбициозна, мога да постигна много повече от това да отглеждам картофи“
Самата Марлене Дитрих, Синия ангел, киноиконата на 30-те и голямата любов на последния съпруг на Полет – Ерих-Мария Ремарк, никога не била виждала подобно нещо. Веднъж двете с Полет Годар се оказали в един и същ влак на път за Холивуд и за да минава бързо времето, Полет решила да покаже съкровищата си. Отворила невероятната си специална чанта за бижута от алигаторска кожа – била пълна с диаманти. „Някои от тях бяха големи като... скали“ – разказва Дитрих. След това Полет й изнесла лекция как едно момиче може да се сдобие с подобно съкровище. „Някой мъж ви желае? Казвате не. След това твърдо и последователно връщате обратно всички цветя – първо изпращат рози, а като ги върнете – орхидеи, и подаръци от типа на парфюми, чанти, палта от норки и т.н. Когато пристигне първата диамантена гривна – тя винаги е малка – отново я връщате, но не пропускате сладко да кажете: „Благодаря ви!“ Следващата, вече по-голяма диамантена гривна, също отказвате, но позволявате да ви изведе на обяд, нищо повече! Първият диамантен пръстен вече заслужава вечеря, дори танци. Но, Марлене, никога и за нищо на света не трябва да си лягате с някой мъж, докато не получите чист бял камък, поне 10 карата. Никакви цветни камъни! Само чистият бял камък има истинска стойност.“ 

Марлене Дитрих, която не била ангел, паднал от небето, пък и вероятно не случайно в дневниците си Ремарк я нарича галено „моята Пума“, останала със зяпнала уста. „Ужасна жена!“ – казва по-късно тя пред дъщеря си, и допълва: „Никога няма да забравя това пътуване.“

Отнесена от Вивиан Лий

Самата Полет Годар пък никога няма да забрави онази фатална вечер през 1938 г., когато телефонът в дома й иззвънява и асистентката на Дейвид Селзник от „Метро Голдуин Майер“ й съобщава, че не тя, а Вивиан Лий ще играе Скарлет О’Хара. 

Вече почти две години в Холивуд се вихрел най-мащабният, най-скандалният, най-продължителният кастинг в историята на киното – този за ролята на Скарлет О’Хара в дългоочакваната екранизация на култовия роман на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“. Легендарният продуцент Дейвид О. Селзник откупил правата за филмирането на книгата преди тя да бъде отпечатана. Бил убеден, че и романът, и бъдещият филм ще останат в историята, подушвал грандиозния триумф във въздуха. Лично той избирал актьорите и контролирал всеки етап от продукцията. Първият снимачен ден наближавал, екипът бил сформиран, всички били на стартовата линия. Оставало само Селзник да подпише договора с Полет Годар, която по мнението на всички от бизнеса, критици и фокус групи била най-подходяща за ролята на страстната красавица от Юга Скарлет О’Хара.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Jill
05 October 2016, 11:35

Невероятна статия,браво

ТВОЯТ КОМЕНТАР