Този (сладо)леден обект на желанието

Домашен сладолед без яйца, без добавена захар, необходимост от машина или разбиване

Мануела Панайотова 16 July 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Предимството на домашно направения сладолед е, че в него има точно това, което искате да има. Сами решавате дали да е млечен или плодов, кой вкус да доминира и на какво да ухае, с други думи - това е личната ви замразена симпатия.

До тук всичко е прекрасно, но без машина за сладолед не е толкова лесно осъществимо. За да се избегне образуването на кристали, през 2-3 часа сместа трябва да се разбива с пасатор, а това гаси и най-големия ентусиазъм.

Предлагам ви базова рецепта за сладолед, без яйца, без добавена захар, необходимост от машина или разбиване - само от сметана и дулсе де лече (Dulce de leche*). Съставките са семпли, но вкусът - истинско богатство! По желание може да вградите любими подправки -канела, ванилия, звездовиден анасон... Аз заложих на 40 мл бадемов ликьор.

И така - използвах 300 мл сметана, 175 г дулсе де лече, 40 мл ликьор Аmaretto.

Как го направих: Смесих всички съставки и разбих с миксер, докато получих красива и ефирна смес, с цвят на кафе лате. Изсипах в кутия с капак и замразих за една нощ.

* Dulce de leche или млечен карамел е варено кондензирано мляко. Намира се в руските магазини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР