Близкият Солун
2 часа и 20 минути – точно толкова време ми трябва да заменя гледката към раззеленилата се Витоша и до болка познатата софийска действителност с леко ориенталския, с мирис на море, Солун.
Любомир Василев 10 July 2016
Новопостроените магистрали и от двете страни ни позволяват обядът или вечерята там да бъдат резултат от спонтанно взето решение. Честите ми ходения в Солун и приятелството с едни от сериозните ресторантьори ми дават възможност за обективна преценка на всичко, свързано с доброто прекарване, щом става въпрос за храна. Винаги съм сравнявал местния, леко консервативен вкус на кореняците солунчани с този на живеещите в Милано – еднакво традиционен и не много склонен към експерименти. Точно този вкус диктува и модата в ресторантьорския бизнес. Затова немалка роля изиграва и кризата, която няколко години съпътства южната ни съседка. Различни видове ресторанти, тип таверна или предлагащи любимите тук гироси и саджукаки (малки кебапчета), сменят интериорния си дизайн, но не и концепцията си. Странно е за град на море, където да си доставиш прясна риба не е проблем, че суши ресторантите се броят на пръсти.
Намиращият се в центъра и напомнящ за пловдивския Капана стар квартал Лададика обира не само туристическия поток, но е любимо място и на средната класа солунчани. Тук препоръчвам Full Tou Meze – много добра, нескъпа концепция с приятен дизайн и вкусна местна кухня. Бар Local пък е сборен пункт за хората на изкуството с по-сериозни изисквания към дизайна и любопитни към новостите в кулинарията.
Искам да обърна специално внимание на едно малко ресторантче, което съм сигурен, че ще задоволи всеки балкански вкус. Diavasi, намиращо се в самия център, е място, през което задължително минавам. Менюто е изключително сбито. Специалитетите гирос и саджукаки са запазили същото качество и вкус, както през далечната 1977 г., когато е отворено заведението. Няма да забравя първия път, когато си поръчах малките кебапчета – вкусът ме върна в детството, когато най-вкусното нещо беше просто кебапче в питка на селския панаир, на който всяка година ходехме с нашите.
Kritikos – същият, който познаваме от третия ръкав на Халкидики, е друг добър рибен ресторант с единствения недостатък, че се намира в далечния квартал Панорама, аналог на софийската Бояна. Той е подходяща алтернатива да опитаме известните спагети с лобстер, без да се налага да ходим до Урануполи.
Най-добрият ресторант в Солун за мен безспорно е един и неговото име е Duck Private Cheffing. Независимо че отвори врати в началото на тази година, за да попаднете в малкия, но с изключително вкусна кухня ресторант, е необходимо да направите резервация минимум две седмици предварително. Това, че се намира не в центъра, а близо до единствения в Солун мол „Космос“, е логично. Там са толкова добри, че локацията няма значение. Дизайнът, по-скоро приличащ на заведения от веригата Relais & Châteaux, с отворената провансалска кухня, създава специфично настроение. Тук основни специалитети са месата от всички краища на света. Прясната риба не липсва, разбира се.
За десерт не може да не минем през Ble – заведението на моя приятел Макис, собственик на най-доброто място за сладки неща в Солун, по дизайн на Армани (същите дизайнери са правили и известната пекарна Princi в Милано). Приготвеният от френския шеф ванилов сладолед без захар едва ли ще успокои гузната ни съвест след поредния гурме уикенд в близкия ни Солун...
И нито стачката на фермерите, нито двата часа чакане на границата след последните великденски празници ще ни откажат да идваме тук отново и отново.
Spaghetti Kitchen препоръчва
Foodporn – http://foodporn.kitchen/
Full Tou Meze – t. +30 2310524700, [email protected]
Local – http://www.localthessaloniki.gr/en/
Grada Nuevo – http://www.gradanuevo.gr/
7 Thalasses – http://www.7thalasses.eu/en/
To Elliniko – t. +30 2310 250210
Diavasi – +30 231 022 0596
Kritikos – http://www.okritikos.com/
Duck Private Cheffing – t. +30 231 551 9333
Ble – http://ble.com.gr/