Как превърнах усилието в удоволствие

Експериментът на EVA продължава - първи резултати от мисията ми да вляза във форма

Мария Колишева 26 April 2016

В началото на април започнах експеримента Xbody от името на списание EVA. Близо месец по-късно вече забелязвам резултати, които ме стимулират да продължа със същия ентусиазъм. 

Първоначално мотивацията ми бе освен малкия размер на сватбената ми рокля, но и желание на всяка цена да постигна бърз резултат. Следях с трепет показанията на кантара. Оглеждах се по сто пъти на ден. Страхувах се да не се проваля. Установих, че спортната злоба, която изпитвам към собственото си аз, е напълно излишна и ме натоварва. Сигурна съм, че подобни мисли са познати на много от дамите, които не влизат в стандарта на перфектните размери.

Изтощението от тренировките се смени с удоволствие, когато осъзнах, че е най-важно да съм здрава. Да уважавам тялото си и да се грижа за него. Тогава почувствах истинска нужда да спортувам. И така след близо месец тренировки отслабнах с един килограм (от 63,5 кг до 62,2 кг), намалих обиколката на талията си с 3 см, а гръдната - с 5 см. Продължавам да тренирам по програмата Xbody с желание да се чувствам добре в здравото си и силно тяло.

Не ми е лесно. Когато разказвам на приятели за тренировките с електромускулна стимулация, първата им асоциация е с рекламите на Телешоп „Отслабвай, докато гледаш телевизия“. За съжаление все още някои хора вярват, че мързелувайки, могат да променят фигурата си, използвайки само някакъв уред, прикрепен към тялото. Xbody няма нищо общо с тази утопия.

Преди да се включа в експеримента, ме предупредиха, че тренировките са много интензивни. Сама се убедих още при първата. Трудно събрах сили да не се откажа. Галин (персоналният ми треньор) изтърпя постоянното ми мрънкане. Комбинация от разпределени в желаните зони импулси, плюс индивидуално подбрани кардио и силови упражнения са същността на Xbody. Времетраенето на тренировката не е дълго (20 мин.), но натоварването е многократно по-голямо, заради електромускулната стимулация, която провокира организма да изразходва повече енергия. Това прави Xbody доста по-ефективен метод за отслабване и стягане в сравнение с фитнес тренировките. Например ефектът при Xbody e видим след 6-то посещение, а при обикновената програма във фитнеса - след 15-то. При една 20-минутна тернировка с Xbody изгаряш до 500 калории, при фитнес тренировката разходът е до 400 калории. Но при Xbody ефектът трае и през следващите 24 часа с изразходването на 1200 калории. Това се дължи на ускоряването на метаболизма и на процесите, които продължават дълго време след процедурата.

С голямото натоварване се справих, като се научих да дишам правилно - равномерно, с пълно издишване и дълбоко вдишване. Контролираното дишане помага на организма да отделя повече енергия и съответно да изгаря повече калории. Професионалните спортисти тренират с Xbody без почивка. Аз не успявам да се справя и са ми необходими 2 мин. да се възстановя след поредица от три серии.

Персоналният ми треньор Галин ме нахъсва с обясненията, че това, което стяга тялото и подпомага изгарянето на мазнини, е образуването на нови кръвоносни съдове между мускулните снопчета, подобряването на клетъчното дишане и повишаването на ензимната активност. Рано е да мисля за плътни добре оформени мускули, но вярвам, че с постоянство мога да го постигна.

В края на 20-минутната тренировка настъпва любимата ми част - 5-минутен масаж с честота 100Hz. Освен че е релакс, той подобрява циркулацията на кръв в периферията на тялото, възстановява мускулите. Ако има някаква травма, действа и обезболяващо.

До края на експеримента остават още три седмици, а аз вече съм убедена, че Xbody е моят начин да се забавлявам по време на тренировка, да се чувствам здрава и да поддържам тялото си в добра форма. Малко се притеснявам от прекъсването по празниците за Великден, а и не зная как ще устоя на изкушенията на трапезата. Но веднага щом се върна в залата, ще ви разкажа какво се е случило с моята желана форма за сватбата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР