Вивиън Уестууд

Коронованата лудост на британския дизайн

11 May 2002

В бетонен хангар, който с нищо не подсказва, че крие империя на лукса, се намират ателиетата и офисът на британската дизайнерка Вивиън Уестууд. Там не влизат случайни посетители. Гостите, получили покана от великата британска ексцентричка, са посрещани на входа от красива млада блондинка в скандално секси бельо и перлен копринен чорапогащник на убийствено високи токчета. Към покоите на императрицата (разбирай офиса на Вивиън) ги повежда пък чаровен ефеб с неопределен акцент - Андреас Кронталер, австрийският стилист, съпругът на дизайнерката, с 25 години по-млад от нея.

Но не той е мъжът, който е белязал животът й. Мъжът се казва Малкълм МакЛарън и е мениджър на групата "Секс пистълс". Вивиън го среща в Лондон, след един кратък брак на 17 години и се влюбва в него. След като "Бийтълс" оставят сцената и философията на хипитата залязва, поп-културата се обръща към имиджа на отричането par excellence - т.е. на пънкарите. Центърът й е Лондон, където двойката МакЛарен - Уестууд открива бутик Let it Rock. Там се продават модни плочи, стилни предмети от 50-те и дрехи, които Вивиън собственоръчно прекроява, обръщайки шевовете навън и реже, както й хрумне. През 70-те години Вивиън става кралицата на пънка. Един от първите клиенти на Вивиън Уестууд е Ринго Стар, комуто дизайнерката -бунтовничка прави костюм за филм. В бутика й пънкарите намират плътно прилягащи фланелки с цип, минаващ напреко през гърдите, украсени с непочтителни изображения и фрази, фетишистки украшения от рода на вериги, ремъци, капси и садо-мазохистки дрехи, направени от гума и винил...Но тъкмо тази мода да залее света, и Вивиън измисля нещо ново. Тогава идват най-смелите й творения: миникринолина, корсетите, тайорите в стил денди, големите романтични бели ризи, които са според нея " модата на потомствените пирати". Вивиън е провокативна до върха на ноктите. Тя може да създаде рокли, вдъхновени от френския романтизъм, и да се облече в синтетично палто от розов леопард. За пиратската си колекция разказва: "видях снимката на мъж, чийто панталони образуваха множество гънки в областта на талията и слабините. Прииска ми се да ги копирам, но не можах, докато не намерих книгата за костюмите, където се обясняваше как се правят. Открих, че формата е съвсем друга..."

В резултат се появява Pirate Collection (1980), която предизвиква сензация с префинено-безпардонното използване линията на мъжката дреха от XVIII век.поли, фракове с дантелени маншети, копчета, тиранти, ботуши и пиратски шапки, направени от изискани старинни материи. Стилът е любим на редица рокзвезди, като започнем от Принс и свършим с Бой Джордж. Пищната феминизирана мъжка дреха е заредена с чувствени флуиди, които поощряват безпорядъчен, разкрепостен травестизъм. Английската моделиерка се пробва и в стила, който предугажда vintage - поредното връщане към "модните вехтории". Тя налучква псевдоархеологичния подход към дрехите, който носи в себе си заряда на древните езици и магични значения. Кралица Елизабет не може да игнорира толкова оригинален талант, който извежда английската мода на челни позиции, и през 1992г. награждава дизайнерката с Ордена на Британската империя. Но дори и при подобни благоприятни събития, нарушаващата всички правила Вивиън не може да усмири собствената си натура и в лек пирует пред фотографите демонстрира липсата на бельо.

Голяма част от времето си 60 годишната ексцентричка прекарва в лондонския хангар с шивашките ателиета, където търпеливи ръце шият и бродират романтичните й творения. Очаква с нетърпение да открие бутик в Москва. И споделя: "Господи, имам хубав живот!"

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР