Алесандро Микеле - новата ера на Valentino

В края на март, след четиринайсет месеца догадки и спекулации, стана ясно – бившият криейтив директор на Gucci Алесандро Микеле, напуснал я през 2022 г., влиза в ролята на творчески директор на Valentino.

02 July 2024

Снимка: instagram/vogue

"Назначаването на г-н Микеле бележи нов ключов момент за Maison Valentino – обяви президентът на марката Рашид Мохамед Рашид – и подчертава големите ни амбиции за модната къща. Той е изключителен талант. Силно вярвам, че с уникалната си креативност и чувствителност Алесандро ще продължи издигането на вечното наследство на марката. Готови сме за нова страница на съвършенство и безкрайна красота в историята на Valentino.“

Присъединяването към Valentino означава, че Микеле отново ще работи с френския конгломерат „Керинг“, собственик на Gucci и на този етап – на 30 процента от Valentino.

Известен с ексцентричната си максималистична естетика в Gucci, петдесет и една годишният дизайнер в ролята си на творчески директор почти утрои приходите ѝ за седем години. Назначаването му сигнализира за желанието на групата „Керинг“ да развие и Valentino, която отчете продажби от 1,5 милиарда долара за 2022 г., в марка, която може да се конкурира с гиганти като Dior и Hermès.

„За мен е невероятна чест – коментира новия си път в модата Алесандро Милеле. – Изпитвам огромна радост и чувствам голямата отговорност да се присъединя към модна къща, гравирала думата „красота“ в колективната история с почерка си на изисканост и изключителна грация.“ Дизайнерът подчерта колко цени богатството на културното и символно наследство на създадената от Валентино Гаравани и Джанкарло Джамети марка, определи го като свой основен източник на вдъхновение и обеща да продължава да го естетизира в своя собствена интерпретация.

Роден през 1972 г. в Рим, популярният с финия си силует, брада на старозаветен пророк, пръсти, обсипани с пръстени, и склонност да цитира непознати философи Алесандро завършва Академията за костюми и мода през 1994 г. След това работи за италианската марка Les Copains. Към края на 90-те години си сътрудничи с Карл Лагерфелд и Силвия Вентурини Фенди във Fendi. През 2002 г. е назначен от тогавашния творчески директор на Gucci Том Форд в дизайнерския офис на модната къща и първоначално работи върху аксесоарите, през 2006 г. става директор на Leather Goods (аксесоарите от кожа), през 2011 г. е асоцииран творчески директор заедно с Фрида Джанини. През 2014 г. е творчески директор на Richard Ginori (сега Ginori 1735), прочута  флорентинска къща за производство на порцелан, придобита от Gucci.

Наследявайки Пиерпаоло Пичоли, много обичана фигура в индустрията, посветил две десетилетия на марката, на 2 април Микеле започна работа в централата на Valentino в Палацо Минянели, близо до Испанските стълби и на 10 минути от собствения му дом. Дебютната му колекция ще бъде представена на Седмицата на модата в Париж през септември. Очаква се това да бъде централното събитие на модния форум.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР