Латино гаспачо

Бадемово гаспачо с латинки и смокини

Мануела Панайотова 15 August 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Простите неща почти винаги са ако не гениални, то поне много добри. Такъв е случаят с две от най-известните студени супи - таратор и гаспачо. Лесни и свежи, те засищат, охлаждат и правят компания на любима напитка.

Освен това са много толерантни към експерименти. Един такъв експеримент е предложението ми за бадемово гаспачо с латинки и смокини. Избрах латинката защото тя е не само от красивите ядливи цветя, които багрят градините до късна есен. Нейните цветове и листа се ползват в кулинарията за салати, супи и маринати заради вкус и аромат наподобяващи тези на кресона. А на мен точно това ми трябваше за финализиране на вкуса - доза прошепната пикантност.

За гаспачото използвах една стара франзела, предварително нарязана, 1 1/2 чаши бланширани бадеми, 10 листа от латинка (може да замените със скилидки чесън), 2-3 с. л. оцет, 1 ч. л. сол, 100-150 мл зехтин, 4 чаши ледена вода, смокини.

Как го направих: Накиснах парчетата франзела във вода и ги изстисках. Поставих в блендер заедно с листата от латинка и бадемите и блендирах до гладко пюре. Добавих оцет, сол, зехтин (на тънка струя докато се усвои) и вода. Прецедих през сито и оставих да се охлади. Гарнирах всяка чаша с една смокиня и цвят от латинка.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР