Докладът на зелената амеба за отминалото време

Роман за Северна Корея или за българите и България?

eva.bg 07 July 2015

На 18 Велина Минкова заминава да следва литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет. През 2001 г. на английски излиза първата й книга Red Shorts – кратки разкази за детството й през комунизма. Междувременно тя сменя слънцето на Калифорния с прихлупеното небе на Амстердам, където учи европейски науки.

На университетско парти се запознава с французин (с когото вече имат две деца, Димитри и Жул), преместват се да живеят в Париж, където Велина преподава английски и литература. Но дори Париж я „вкисва“, защото не може да намери време за онова, което иска да прави най-много – да пише.

Покрай раждането на Жул  е приета с конкурс в созополския семинар по творческо писане на фондация „Елизабет Костова“ и онова, което „беше вряло и кипяло в тенджерата под налягане, избухна“. За някакви си 6 месеца написва книгата „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ (ИК „Колибри“). Като с машина на времето се връща към свое пътуване преди 1989 г. с група пионери до Северна Корея, която влиза в ролята на екзотичен фон в този роман за българите и България.

Получило се е забавно и леко четиво с релеф, на моменти можеш буквално да усетиш въздуха на онези години, да пишеш отново с химически молив, да купуваш сувенири за чуждестранните другарчета от подлеза на ЦУМ... Можеш отново да си „зелена амеба“. Да се върне назад й помага откритият в долап забравен дневник от пътуването, от който заимства детския език и емоциите.

Пътешествието приключва не в КНДР, а на “Кравай” около 10 ноември 1989 г., а там спомените проговарят по различен начин и подтикват към по-зряла равносметка на изминалия четвърт век.

„С мама обикаляхме града да търсим сувенири. Не беше лесно... В книжарницата нямаше особено голям избор от пощенски картички, но затова пък бяха пуснали химически моливи... продавачката ни разреши да купим само половината, за да не сме създавали дефицит.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР