Имаш свой дом? Пътувай!

Когато през 2008 г. финансовата криза удари света, заклетите пътешественици не се уплашиха. Изникнаха сайтове за размяна: ако имаш собствен дом, можеш да го предоставиш на хора, чиято страна искаш да посетиш. Днес системата е толкова популярна, че се чудим защо още не сме я изпробвали

Елка Влаховска 04 June 2015

Снимка: Туристически пресофиси

Американски и европейски клубове за размяна се надпреварват да организират общества от съмишленици. Така че реалната трудност в момента е към кой клуб да се присъединиш и да покажеш дома си. Всеки може да потъне в морето от предложения в интернет с ключови думи home swap или home exchange.

Да разгледа домовете и да си помечтае да поживее в тях не като гост, а като у дома си. Да почувства атмосферата на мястото не като турист, а през погледа, културата и начина на живот на местните. При това почти безплатно.

Как става това?

Колкото и да са отворени обществата на пътешествениците, все пак е важно как и къде ще „листвате“ апартамента или къщата си и дали локацията й ще предизвика интерес. Комуникацията е на английски или на френски, така че се налага да знаете поне един чужд език.

Има пет правила на обявата:

1. Снимките са първото и най-важното нещо, което хората виждат. Качете по възможност професионално направена фотография.

2. Опишете много внимателно дома си и не пропускайте предимства като страхотна гледка, градина, басейн, интернет и телевизия, дори и играчки за децата.

3. Представете интересните места или забележителности около дома – дори да е страхотната пицария на ъгъла или вековният чинар в края на улицата.

4. Добре е да заснемете видео на дома.

5. Винаги поддържайте актуална информация кои са датите, на които сте склонни да направите размяната. И все пак бъдете честни. За обществата на пътешествениците ключово е доверието. Регистрацията става в сайта, по телефона или чрез фейсбук.

Някои полезни адреси

www.lovehomeswap.com е с над 64 000 предложения за къщи в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Тайланд, Испания и Италия

www.homeexchange.com е мрежа с над 55 000 предлагани домове, от които 26% са в САЩ, а останалите са в притегателни за туристите места във Великобритания, Канада, Франция и Италия.  

www.planet-swap.com предлага за размяна шалета, апартаменти, бунгала, ферми, къщи или каравани във френската провинция.

Езикови предимства

Сайтовете www.homelink.org и www.homeexchange.com са от малкото, които предлагат преводачески услуги на 16 езика, а www.knock.com, който е ориентиран към размяна на гостувания на семейства с деца, предлага 5 езика. За съжаление, българският не присъства никъде.

Цената

Годишната такса за членство в клубовете home swap е от 0 до 500 долара за САЩ или еквивалент в евро за Европа. В САЩ средната стойност е от 50 до 100 долара. Сайтовете, които предлагат по-луксозни домове, са с по-високи такси. Съветите на експертите са да определите първо желаните дестинации, които искате да посетите, и да отделите поне по 30 минути на сайт, за да се ориентирате дали домовете отговарят точно на вашия стил.

Най-странните места за ваканция

Спокойно може да резервирате ваканцията си в юрта в Националния парк Йелоустоун, САЩ, в невероятната къща охлюв в Мексико, в мрачен на вид, но гостоприемен ирландски замък от XIV век или дори в къща сред клоните на дърво. Една от най-успешните интернет платформи за наем на домове Airbnb.com е най-удобното място, където може да намерите дестинация за ваканцията и точното място, на което искате да отседнете.

При това цените никак не са високи в домовете, където ви посрещат стопаните или ви предават ключовете трети лица. Мои приятелки, които се занимават с интериорен дизайн и, естествено, имат усет за красивото и нестандартното, вече две години си резервират не хотели, а домове в пиковите дни на Мебелния салон в Милано. И разказват, че това е преживяване, което не може да се сравни с хотелски престой.

На платформата Airbnb присъствате с профила си в социалните мрежи, това е една много отворена среда на общуване. В интерес на истината, могат и да не ви одобрят като гост. Може да се листвате и като домакин дори и да предлагате само стая за отсядане в софийския си апартамент например, или на вилата на морето срещу наем на вечер.

Прочутият страх на българина да не му опропастят непознати хора имота в случая не е оправдан. Airbnb не само следи гостите и домакините чрез видима за общността репутация, но и гарантира покриване на евентуални щети в рамките на 1 млн. долара.

Създадена през 2008 г., платформата е част от т. нар. „икономика на споделянето“, в която участват младите, модерните и отворени за общуване космополитни хора. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР