Магията на Пловдив върху небцето ви

Ресторант „Филипополис“ - място, където можеш да видиш изкуство и да се нахраниш с изкуство

Адриана Попова 27 April 2015

Ресторантът

Снимка: Александър Осенски

Има някаква магия в Стария Пловдив и тя се усеща още докато започвате лекото изкачване на ул. „Съборна“ от подножието на черквата „Св. Богородица“. И докато не сте стигнали много нагоре, пред вас се появява двукрилата желязна врата на Хаджи Алековата къща, сраснала се от едната страна с древна римска стена. От 2008 г. там се намира ресторант „Филипополис“, може би най-любимата спирка на туристи, чужди дипломати и много пловдивчани. Собственичката Теодора Малецова го определя като място, където можеш да видиш изкуство и да се нахраниш с изкуство.

В къщата то е навсякъде. Ресторантът, разположен в приземния етаж, е с класически интериор. По стените са окачени многобройни картини, сред имената на авторите са Георги Божилов-Слона, Димитър Казаков – Нерон и др. За изкуството на храната се грижи главният готвач Анастас Георгиев, който продължава традицията на изискани и най-важното – вкусни ястия, с които ресторант „Филипополис“ привлича отбрана и любопитна публика. Тук през годините са гостували генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, Пиърс Броснан и много гости от политическия и културен елит от страната и чужбина.

Менюто  е сезонно: микс от салати с козе сирене и зелени смокини, поръсена с мак и плодов дресинг, салата от спанак с печено халуми, тиквено семе и нар, агнешко със спанак, шпиковано заешко вилидж стайл с печен сос и бекон, поднесено върху ориз. Черешката е домашната торта с шоколадов крем и мента. Всичко е в стила на рафинираната средиземноморска кухня. „Филипополис“ е известен и с тематичните си партита, в декорирането им личи вкусът на собственичката. Още малко остава до топлото време, когато гостите на ресторанта ще могат да се насладят и на прекрасната лятна градина с възхитителна гледка към Пловдив и квартал Капана.

Ул. „Съборна“ 29, тел. за резервации 032 624851

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР