С аромат на лавандула

Опитайте комбинацията от лавандулов чай с бадемово мляко

Мануела Панайотова 18 April 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Ароматът на лавандула вика у мен картини, свързани с романтиката на избледнелите черно-бели семейни фотографии, с ленивото спокойствие и безметежните дни на отминалото детство. От това време е и споменът ми за муска от лавандула и камфор, която като дете носех, а баба редовно я опресняваше, и за лавандуловия мед, който не харесвах много, но бях очарована от факта, че правеше езика ми мастилен.

А сега от билката приготвям чай за сън, влагам я в домашно направена подправка и сладкиши, а с лавандуловата цитронада боря летните жеги. Но досега не се бях сещала да съчетая лавандулов чай с бадемово мляко. Подходих доста предпазливо - малко мляко към чая, после още малко и накрая, понеже бях покорена от вкуса, вместо вода започнах да разреждам млякото с чай. Толкова се прехласнах по новата напитка, че изкарах два дни само на нея. Тази уханна билка не се харесва на всички, но ако сте й почитатели, опитайте я в тази комбинация.

Как я направих: Приготвих бадемово мляко, но по-концентрирано (1 част бадеми, 3 части вода). В литър вода сложих 6 с.л. само цветове на лавандула (придават приятен розов цвят) и ги оставих да врят 10 минути. Прецедих и смесих с млякото. Подсладих с мед.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР