Ивет Григорова, президент на Ivet Fashion

Търсим не просто комерсиално лице, а уникалността на необработен диамант

eva.bg 02 January 2015

Снимка: Ivet Fashion

Кои бяха най-трудните моменти за изминалите 20 години?

Имаше всякакви възходи и падения. В началото беше доста трудно, имайки предвид, че 90-те години бяха особено сложни и оцеляването не беше лесно. Успяхме да се задържим въпреки целия натиск – заплахи, нападения върху членове на семейството ми и мен самата, всевъзможни убеждавания да спрем. Имаше липса на клиенти и преливания на модели от една агенция в друга. Зададох си въпроса какво искам. В моята природа е да продължавам да се боря и да преминавам всякакви предизвикателства и пречки. Въпреки всичко аз не се отказах и това за мен е победа.

С годините и опита растат и критериите в подбора на нови модели. Как се променя той през годините?

Променят се до степен, че все по-трудно намираме това, което търсим. През изминалите години сякаш много по-лесно се случваха нещата – дори само разхождайки се, винаги намирах интересни лица, които впоследствие се превръщаха в добри модели. Дали са все по-малко младите хора, които отговарят на нашите критерии за модел, или може би начинът им на живот, на хранене, стоенето пред компютри измества грижата за тях самите – не мога да си го обясня.

На повечето им липсва височина, но също често виждаме млади момичета с невероятни лица и страхотно излъчване, но с лоша кожа, целулит и едри несъразмерни тела. Дори наскоро си говорехме с Нико Тупарев, че наистина има странна нова вълна – красивите жени са над 30-те. И те действително изглеждат много по-добре от 20-годишните.  

В журито имаше представители на световни модни агенции. Каква е разликата в изискванията им към новите лица за модния пазар навън?

Представителите на Marilyn Paris, Fashion Milano и Premier London наистина бяха възхитени от подбора на момичетата. Критериите за техния пазар са по-различни от българския. Те харесаха момичета, част от които въобще не се класираха в тройката, но вече имат предложения за договори. И бяха единодушни за победителката. Като цяло те търсят не просто комерсиално лице, а нещо много различно, магнетично. Потенциалът на един необработен диамант.

След като дадете шанс на един стартиращ модел, какво се изисква от него, за да има успех?

Тя трябва да притежава комплекс от много качества. Хората за съжаление се заблуждават, че това е една много лесна и приятна професия. Че е достатъчно да са ти малко по-дълги краката и веднага те пускат да се разхождаш на подиума. Действителността е далеч по-трудна. Това са млади момичета, които още не са се изградили като личности и за да бъдат наистина успешни и със сериозна кариера, те първо трябва да бъдат много дисциплинирани. Много самоуверени.

Когато отидат в чужбина и останат сами извън собствената си среда на семейство и приятели, трябва да вярват в себе си и да не се отказват – въпреки огромната конкуренция и нелекия режим. Затова се изисква характер на победител.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР