Скара бар

Храна искрена и истинска

Ваня Шекерова 13 March 2015

Снимка: Светослав Караджов

Когато Станислав Раковски – единственият мъж, който иска да го наричат кръчмар – затвори знаменития си ресторант „Отвъд алеята зад шкафа“, аз го приех като лична обида. Защото бях сигурна, че там, в стария еврейски квартал, винаги ще мога да заведа на една изискана и запомняща се вечеря скъпи гости и приятели. Както впрочем управляващите се отсрамиха пред Бил Клинтън по време на официалната му визита в София.

Даа, сега едва ли ще заведат високопоставена личност в някой от новите ресторанти на Станислав – веригата Скара бар. В които той потърси според собствените му думи... пак същата като на „Отвъд алеята...“ клиентела.

„Там 7-8 години чаках да дойдат хората, които се появиха в първия ми Скара бар – ценителите на честната храна, на добрата скара, на непретенциозния бохемски стил и атмосфера. Но на небрежно заметнатите с бохчи маси в „Отвъд алеята...“ се настаняваха все повече бели якички с високи претенции. И заведението, което не беше замислено като елитно, се превърна в такова и освен красиво, стана и скъпо.“

След раздялата с него Станислав заложи на заведение, което простодушно бихме нарекли бира-скара. Но допълнителната естетизация на тази концепция го направи примамливо за изискващите не само проста и добра храна, но и обгрижване, съпричастност с тяхната ценностна система.

„В края на 90-те хората вече се умориха от свръхпретенциозни интериори и храна, описана като „златисто-хрупкава коричка върху канапе от“, и се обърнаха към изконния си стайлинг – кебапчета, но не тези, мърлявите, от посткомунистическия период.“

За този все още неизживян период в най-новия Скара бар в Полиграфическия комбинат (откъм ул. „Н.Ракитин“) с намигване напомнят фотоси на панелки за саниране. Ресторантът вече наистина може да побере всички, за които няма място в другите два – 102 места сега, повече през лятото, когато ще може да се пие и яде в градината под сянката на тента, дали на обяд с винаги различното написано на черна дъска обедно меню (пред очите ни за броени минути свършва доматената супа от асортимента за вегетарианци), дали вечер на кюфтета с конско месо с наливна или бутилирана бира или избрано от сомелие Яна Петкова вино...     

Така Раковски продължава да играе честно на скарата: никога не купува готова кайма, тя се приготвя на място от избрано, качествено месо – само от кланицата „Тандем“ в Попово. И ако кюфтетата и кебапчетата ви се струват твърди, то е защото в тях няма нито соеви добавки, нито набухватели и подобрители, те са като онези от село - само прясно смляно месо и подправки.

А дори и подправките в ресторантите Скара бар са с деклариран произход – както са зеленчуците, колбасите (препоръчвам ви агнешката саздърма), виното. В случай че сте свикнали с вкуса на пластмасарките – така тук наричат евтините безвкусни оранжерийни домати – Скара бар не е за вас.

Бул. Цариградско шосе 47А, тел. 02 483 33 37, 088 203 95 59

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР