За профилактиката на детските зъби

Здравите зъби за едно дете са точно толкова важни, колкото и здравето на всички други органи, твърди д-р Цветелина Дучева

Мариана Антонова 03 January 2015

Снимка: Марин Каравелов

Д-р Дучева, има ли разлика в грижите за зъбите на децата и на възрастните?

Много са различни. Затова ние в DENTAL CLINIC PETAR DUCHEV се занимаваме с лечение на възрастни от понеделник до петък, а в събота и неделя приемаме само деца. За съжаление детската стоматология в България се занимава с проблемите на зъбите, а не с тяхното профилактиране.

В Швеция например хората не знаят какво е кариес. Нашата идея е профилактика и проследяване на денталното здраве от раждането до края на живота. Превенцията не струва много пари, за нея са нужни само специално внимание и грижи.

Как се отнасят родителите към зъбите на децата си?

Tърсят професионална помощ само когато проблемът вече не търпи отлагане – остра болка, оток, лош дъх и т.н. Здравите зъби за едно дете са точно толкова важни, колкото и здравето на всички други органи и системи и следва да получат същото внимание. Родителите не разполагат с достатъчно информация как да се грижат за зъбите на децата си. Такава информация нямат дори педиатрите. Те например не отчитат факта, че за бебешките зъби трябва да се полагат грижи още от момента на пробива, и не информират родителите за вредата от ранното въвеждане на захар или шоколад в детското меню.

Доста родители се страхуват, че в лекарския кабинет детето им може да бъде заразено например с хепатит С.

95% от проблемите със зъбите не зависят от околната среда, а от нас
Това, което ни отличава от останалите дентални практики, са високите стандарти за дезинфекция и стерилизация на денталните наконечници. Само няколко клиники в Европа могат да се похвалят с такъв стандарт. На всеки родител показвам нашата стерилизационна, където се извършват дезинфекцията и подготовката на инструментите, влизащи в устата на детето. Освен това при всяко посещение обясняваме какво и защо е било направено, както и какво ще правим следващия път, дори да е планиран за след шест месеца.

Практикувате ли работа на няколко зъба едновременно на малкия пациент?

Имаме специализирана операционна за седация (лечение под обща анестезия) на деца и възрастни, където с висококачествена немска техника специализиран екип от анестезиолози и лекари в рамките на 2 часа може да осигури незабавно лечение на почти всички зъби. Така пестим на детето или на възрастния време, негативни емоции и психологически стрес. След лечение с обща и частична наркоза детето заедно с родителите остава до 1 ч. в стаята за възстановяване, където получава съвети за здравословен начин на живот и здраве на зъбите.

Какво представлява първата среща с малкия пациент?

Първоначалната консултация включва разговор и преглед на устната кухина от детски стоматолог, който диагностицира и въвежда резултатите в личен медицински картон. Тъй като по време на тази консултация обикновено идва един възрастен, изпращаме резултатите от прегледа и препоръките и на другия родител. Така намаляваме максимално евентуалното задълбочаване на проблема поради незнание за моментното състояние на детето.

След това на всеки шест месеца правим професионална хигиена за предотвратяване на заболявания на зъбите и венците. Лекарят следи за кариес, за признаци на неправилна захапка и ако е необходимо, насочва малкия пациент към съответните специалисти или препоръчва средства за орална хигиена. При всяко посещение в медицинското досие се записват новите данни и така можем да проследим например дали детето почиства зъбите по-добре в сравнение с миналата година.

Какви други екстри предлагате на децата?

Работим с банка за съхраняване на стволови клетки, тъй като те могат да се извличат от млечните зъби от 6 до 12-годишна възраст. Разполагаме с най-съвременен апарат за панорамни снимки с много ниски дози на облъчване и изключително точна диагностика. В нито един от нашите кабинети не „мирише на зъболекар“, всички стени в клиниката към вътрешните помещения са прозрачни. Така родителите могат да наблюдават комуникацията между детето и зъболекаря, защото и аз съм майка и знам колко е важно това. Нашата философия не е набор от услуги, а цялостен план за лечение на всеки пациент с ясно определени приоритети.

За повече информация: www.clinicaduchev.com

София, ул. „Г. С. Раковски“ 124 (сградата на Европейския парламент), тел. 0878 80 30 99

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР