Новият стайлинг на усмивката

Индивидуална и естествена

Мариана Антонова 08 September 2013

Защо холивудската усмивка излезе от мода и как се постига индивидуална и естествена разказва д-р Петър Дучев от Авторска клиника Петър Дучев

Д-р Дучев, защо холивудската усмивка вече не е на мода?

Защото природата не създава прекалено еднаквите, прекалено бели, прекалено ярки и прекалено подредени зъби на холивудската усмивка. Производителите на избелващи агенти твърдят, че след избелване зъбът се възстановява на 100%, но към момента няма надеждни доказателства. А и е странно да си причиняваш увреда с мисълта, че после ще се възстановиш.

Какво правите, за да постигнете индивидуална и естествена усмивка?

Опитваме се да имитираме природата. Първо, не използваме цветове, с които отдалече да личи, че зъбите са правени. Второ, стараем се да постигнем визия, каквато пациентът е имал, когато зъбите му са били здрави.

Как добивате представа как са изглеждали здравите зъби на пациентите?

Най-добрият вариант е да ни осигурят своя снимка с широка усмивка между 16-ата и 20-ата си година, когато обикновено няма проблеми по предните зъби. Но това се случва рядко. Затова най-вече работим с формите и чертите на лицето и на усмивката. Различните извивки и разстояния между частите на лицето, както и формата и разположението на скулите показват коя визия на зъбите е най-подходяща за пациента.

Как реагирате, когато пациентът си е избрал усмивка като на някоя известна личност, която е видял примерно на корица на модно списание?

Обикновено казвам, че е невъзможно да се направи. Защото в 90% от случаите това са фотошоп зъби и нямат нищо общо с реалността. По принцип с всеки пациент правим проекти, докато постигнем съгласие.

Продължават ли фасетите да бъдат най-разпространеният начин за моделиране на усмивка?

Да. Но фасета е просто един технологичен способ за изработване на предна люспа. Каква форма ще има тази люспа, какъв цвят и колко надеждно ще бъде залепена зависи от зъболекаря. За пет години, откакто работя с фасети, нямам нито една разлепена. И не се срамувам да покажа нито един от резултатите си.

Изместиха ли фасетите металокерамиката?

В момента никой не иска металокерамика с презумпцията, че от нея венците стават сини. Ако обаче тя се изпълни както трябва, това не се случва. Металокерамиката е супернадеждно и изпитано средство за работа. Имайте предвид, че не е възможно да се направят фасети на човек, който десет години преди това е бил с металокерамика.

Знам, че зъботехникът е изключително важен за добрия резултат.

Затова ние работим със зъботехници от чужбина. Основният ни специалист е в Италия. А за някои специфични неща използваме професионалисти от Белгия, Португалия и Щатите. Вярно е, че когато поръчката е за Щатите, става по-бавно, но пък говорим за най-добрия зъботехник в света. Със специалистите от Европа няма забавяне.

И все пак колко време ви отнема моделирането на индивидуална усмивка?

Около два месеца. При първата среща разбирам какво иска пациентът, колко време е съгласен да жертва, за да го постигне, и дали е готов да поддържа определено ниво на хигиена. Почти 100% от пациентите имат нужда от професионално почистване на зъбите. Това е първата процедура, която правим. След това даваме точни указания как да поддържат нивото на хигиена. Най-добрият резултат се постига с усилия както от моя страна, така и от страна на пациента.

Приемаме, че той спазва хигиената. Какво следва?

Втора среща, при която установяваме естетичните му нужди и очаквания. Тогава правя и поредица от снимки от лице през усмивка в профил и анфас до вътрешни снимки на всеки зъб от всички страни, вземат се отпечатъци на горна и долна челюст, регистрира се позицията на дъвкателната равнина и всичко се изпраща на зъботехника. Tой създава восъчен проект на бъдещите зъби. След това аз трябва да одобря восъчния проект. Ако не го одобря, го връщам за корекция.

Стигнем ли до добър резултат, местим се в кабинета, където правя дублиране на въпросния проект с временен материал директно в устата на пациента. Така той вижда как ще изглеждат новите му зъби. Отново снимам лице и усмивка в профил и анфас, както и всеки зъб от всички страни. И изпращам на зъботехника снимките и корекциите, ако имаме такива, за да направи окончателните зъби. Като пристигнат, ги залепвам. Разбира се, пиля истинските колко може по-малко. 

Вероятно индивидуалната усмивка струва доста по-скъпо.

Да. Хонорарът на италианския ни зъботехник е двоен спрямо хонорара на най-добрия български зъботехник, но разликата в качеството е несравнима. Така пациентът ни получава едно бижу, което се вижда всеки път, когато се усмихне.
 
За повече инфо – www.avtorskaklinika.com
За контакти 0878 80 30 99
София, ул. Константин Иречек 19-21

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР