Да си изхабиш усмивката? Може. Но може и да се поправи

Какво да правим, ако усетим, че зъбите ни се изтриват? Отговаря д-р Петър Дучев, сертифициран специалист в лечението на зъбното изтриване, собственик на клиника, специализирана в лечението на този проблем

Мариана Антонова 30 March 2010

Д-р Дучев, защо зъбите се изтриват?

Най-честият отговор е, защото се употребяват. Ако зъбите се изтриват с нормална скорост, емайлът им ще изчезне след около 100 години. Ако изтриването е патологично, това се случва много бързо. Емайлът изчезва и започва да се вижда дентинът. И тъй като той няма защитни сили срещу агресивните фактори, които живеят в устата, се изтрива изключително бързо.

Какви са причините за патологичното изтриване на зъбите?

Първият е психо-емоционалният стрес. По време на стрес човек е склонен да стиска зъби и те започват да се изтриват. Друг фактор са храните и напитките, в които има много абразиви. Във всички газирани напитки например има киселина, която довежда до повишено зъбно изтриване. Зъбите се изяждат също от хлора в басейните, от киселината на стомашния сок при постоянното принудително повръщане при болни от булимия, от изпаренията на  различни горива. Наскоро завърших лечението на 44-годишна пациентка, която от 18-годишна всяка сутрин изяжда по един лимон, за да поддържа определено тегло. В резултат от предната повърхност на зъбите й не беше останало почти нищо. Миенето на зъбите повече от два пъти на ден също изтрива целия емайл.

Заболяване ли е зъбното изтриване, или е само козметичен проблем?

Основно е козметичен проблем - зъбите променят цвета си, дъвченето се затруднява, от което височината на захапката намалява, брадичката изпъква напред и бръчката под долната устна се задълбочава. Но е и заболяване. Дъвкателните мускули стават болезнени, в по-напреднал етап започват проблеми с долночелюстната става.

Има ли връзка с възрастта?

Няма. Процентът на зъбно изтриване е почти еднакъв във всяка възраст.

По какво да познаем, че процесът е започнал?

Обикновено започва с промяна във формата на кучешките зъби. Те изглеждат като отрязани, липсва характерната им копиевидна форма. Скоро след това се изтриват двата предни зъба (централните резци) и се изравняват с останалите. Нормалното е да са по-дълги с около 1,5-2 мм. По това време може да бъде забелязана  кафеникава линия по долните предни зъби, което показва, че емайлът им е загубен и в устата се вижда дентин, много чувствителен към оцветителите и багрилата в напитките и в храните. Това са видимите симптоми.

Има ли придружаващи симптоми, които да ни подскажат, че изтриването е  започнало?

Може да се появи болка при консумацията на топли, студени, кисели или сладки храни, скърцане със зъби, за което вече говорих, проблеми с венците – лош дъх, кървене, джобове, парадонтит.

Как се лекува зъбното изтриване?

Има няколко теории и методи. Единият е чрез обличане на зъбите в металокерамични или чисто порцеланови корони. За мен този метод не е особено добър, защото при пиленето и подготовката се губят здрави части от зъба. Освен това може да се стигне до умъртвяване на зъби, което е силно нежелателно. Друг начин е да се реставрират изтритите части от зъбите директно в устата.

Т.е. вече ми говорите за биомиметичното възстановяване с композит, което вие прилагате.

Биомиметиката е наука, при която чрез изкуствени материи се възстановяват човешки органи или тъкани по начин, по който са устроени от самата природа. Ние например заместваме изгубения дентин и емайл с материал, който стои най-близко до всеки от тях като физични и механични качества. За целта използваме различни композити (материали), които доставяме от една от водещите фирми в областта. Всички процедури се извършват задължително под упойка.

Колко време е необходимо, за да върнете красивата усмивка на пациента?

Преди да започнем лечението, върху долните зъби се поставя един апарат, с който пациентът спи. Апаратът е безболезнен, лесен за употреба, наподобява шината за домашно избелване. Той подготвя дъвкателния апарат за бъдещото възстановяване, което започва след 20 дни и приключва за 2 или 3 дни по около 6 часа на ден. Така че пациентите трябва да имат поне два свободни дни, работим и в събота и неделя.

Къде в България може да се получи лечение на този проблем?

В момента само в моята клиника и в Русе.

Всеки стоматолог ли може да възстановява изтрити зъби?

Не. Трябва да има специална квалификация, която се добива само в чужбина. Аз например съм я придобил на две места – в Украйна и в Швейцария.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР