Ищар

В Ню Йорк съм като прашинка, в Израел се зареждам, в Париж е домът ми

Лилия Илиева 15 September 2014

Снимка: Божидар Марков

Изключително талантлива и красива, тя е много въздействаща на сцената с мощния си глас. Някои от песните й са като ход на камила в пустинята, други – като протяжен вик на ориенталска молитва. Ищар е била корица на EVA и срещите ни винаги са много приятни и интересни.

Здравейте, Ищар! Не сме се виждали от три години. Какво е новото в живота ви?

Да, тогава си говорихме на една яхта в Свети Влас. На първо място, децата ми пораснаха. Вече са на седем години, ходят на училище. И двамата са много музикални. Дъщеря ми Шийла пее, свири на барабани като баща си и на пиано, танцува. Синът ми Лави свири на китара и също обича ударни.

Спортуват много. Шийла е запалена по гимнастика. Забравила е да ходи, придвижва се само с премятания. А Лави има трети дан по кунг фу. Аз държа и да спортуват, и в същото време да работят за успокояване на духа си със скулптура, изобразително изкуство и мозайка.

Дали практикуват кабала?

Кабала не е нещо, което се практикува, а ако се практикува, то е след 14-годишна възраст. Старая се по-скоро да ги възпитам в ценности, вдъхновени от кабала, като да обичат ближния си, да ги науча на връзката с Господ, на добрата връзка между човешките същества.

Уча ги да помагат, да не лъжат, да уважават родителите си, по-възрастните хора. Все още не могат да разберат всичко. Например питат ме за смъртта. Не успяват още да осъзнаят как след като човек почине, се връща отново. Кабала е като книжка за шофиране на кола, но се отнася за управлението на душата.

А с вас самата какво се случи от тогава до сега?

Продължавам световното си турне за албума „Седем“. Играх във филм, израелски, много музикален, „Балада за плачещата есен“. Получи седем награди в Израел. Разпространиха го и в други страни. В него изпълнявам ролята на парализирана актриса. Нелека роля, но благодарение на нея открих света на киното, който винаги съм обожавала.

Кои са любимите ви дестинации за почивка?

С Мишел и децата обичаме много Лазурния бряг, Монако. Ако говорим за мен – аз обичам да ходя в Ню Йорк за шопинг, да си изпразня главата. Там се чувствам малка като прашинка, освободена от отговорностите си. И, разбира се, много обичам Израел. Имаме къща в Ейлат и също на границата с Египет. Там се зареждам по време на ваканциите и на еврейските празници. В момента децата ми и майка ми са там.

Натам ли ще пътувате след концерта?

Да, в Ейлат. Ще летя и до Ню Йорк за три дни. След това ще се върна в Париж.

Кое е любимото ви място в Париж?

Домът ни. Имаме голяма семпла къща в северозападен Париж, близо до Порт Майо. Обичам да променям интериора. Направила съм го смесен между модерен и ориенталски, в бяло, зелено шам фъстък, кестеново кафяво.

Много обичам свещи, но заради децата не е възможно да имаме толкова, колкото ми се иска. Аз съм много чувствителна към ароматите. Обожавам да ухае на муск и евкалипт. Чувствени са.

А какво правите по време на ваканция?

Обожавам да готвя. За мен е вид терапия. В момента сестрите ми, племенниците, племенничките ми, родителите ми са у нас. Много обичам да готвя на всеки това, което обича.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР