3 дни на кометата Ищар

Световно известната певица с име на асириийска богиня мина през България точно за три дни.

Рослава Куманова 30 April 2006

Снимка: Марин Каравелов

Eкип на EVA документира всяка нейна стъпка и научи за нея повече от всички. От първото интервю, което Ищар даде за списанието ни преди две години, вече знаехме, че е родена в Хайфа, Израел, и пее от 15-годишна.

Първият й самостоятелен албум е “The Voice of Alabina”, парчето от него “Last Kiss” стана световен хит. В Париж Ищар среща любовта на живота си - своя мениджър и продуцент Мишел Абисира, с когото са заедно от 13 г. Мишел е един от продуцентите на групата, която направи хита Lambada, подлудил преди години целия свят. През юни 2004 г. Ищар и Мишел сключиха брак.

Рожденото име на певицата е Естер Зак, но баба й я прекръства на Ищар – богиня на плодородието в религиите на древна Азия. Ищар е от първите жени-авиомеханици в израелската армия. Тя е последователка на еврейското учение Кабала. Мечтае да изиграе Клеопатра и да има деца.

През 2004 г. певицата ми каза: “Вярвам, че всичко, което ни се случва в настоящия ни живот, е, защото нещо сме направили или не в предишния... Част от Кабала е и това, че не трябва да забравяш, че има и бедни хора. Когато имаш пари и власт и видиш на улицата някой беден, трябва да го погледнеш и да си помислиш, че някой ден може да си на негово място...”

ДЕН ПЪРВИ 24.02

14,30 ч. Ищар пристига на летище София от Париж. Посреща я шефът на “КА Мюзик+” и радио и телевизия “City” Камен Спасов. Сядат за малко в кафето да изчакат съпруга й Мишел. Сервитьорка иска автограф на звездата.

15,30 ч. Изпълнителката на “Last Kiss” във фоайето на Гранд-хотел София, в дълъг кожух от еко кожа “Red Skin” – любимата й марка за спортни палта. Отдолу е с дънки Denim Pepper, черен пуловер и чизми Via Spigga. Преметнала е плетен шал Jean-Paul Gaultier.

16,15 ч. На репетиция за “Шоуто на Слави”. Веднага хваща микрофона и изпява новия си хит Habibi (Sawah) от втория си солов проект, с който се завръща към корените на арабската етномузика. Преди да повтори парчето, иска да й увеличат малко микрофона и чаша чай. Извинява се, че не е във форма, защото почти не е спала предната нощ.

Въпреки това се справя страхотно с изключително трудна стара еврейска песен. Харесва българските фолклорни мотиви, които “Ку-Ку бенд” са прибавили към нея, и казва, че би ги използвала за следващи свои записи.

16,50 ч. Записва интервю за сутрешния блок на bTV. Казва, че музиката е като парфюм за хората. “Музиката е моят живот, моята душа. Винаги, когато чуя дадена мелодия, тя ми напомня за моменти от живота ми. Някои песни ме натъжават, други ме правят щастлива. Същото е и с парфюмите – някой аромат ти носи лоши спомени, а друг ти повдига настроението.”

Ищар сменя по няколко парфюма дневно. Вечер съобразява аромата със събитието, на което ще бъде. В момента ползва 5 парфюма – Aqua Allegoria на Guerlain, Annik Goutal, Un Jardin Sur Le Nil на Hermes, Gucci Eau de Parfum II и Eau du Soir на Sisley.

17,30 ч. Лоби-бара на хотела. Преди да се качи до стаята си, за да се подготви за записа на “Шоуто на Слави”, Ищар хапва сандвич с моцарела, домати и сос песто. Поръчва си и зелен чай. Разбирам, че не пази специална диета. Обикновено яде риба и зеленчуци, обаче не се е отказала напълно от месото.

Обожава миди, калмари и скариди, но вече не смее да ги погледне, защото преди 2 г. получила алергия от тях. Смята се за късметлийка, че не обича сладко. Преди концерт никога не яде, иначе се чувства отпаднала. Когато има записи в студио, хапва много паста, която й дава енергия.

Оказва се, че макар и да живее във Франция, където има над 400 вида сирене, най-много обича българско сирене и кашкавал. “В Париж няма откъде да си ги купя, но винаги ги намирам, когато отида до Израел. Там, още когато бях дете, майка ми правеше паста с кашкавал.”

20,15 ч. Ищар не ползва гримьорната на Шоуто на Слави, гримирала се е сама. Излиза да пуши. Не дава да я снимаме с цигара, защото “пушенето е много лошо, особено за певиците. Обикновено пуша по 10 цигари на ден, но днес прекалявам. Е, моите са много леки – “Vogue”. Питам я дали възрастта й е тайна. “Не, на 36 години съм, а Мишел е на 40.

Наистина вече трябва да се замисля за деца. Майка ми и баща ми непрекъснато ми го повтарят. Сега малко са се успокоили, защото и двете ми по-малки сестри в Израел са бременни.” Когато разбира, че не съм омъжена, казва: “Браво! Когато човек се занимава с нещо, което обича, по-добре да не е обвързан. Аз се омъжих едва преди година и нещо.”

21,15 ч. Ищар влиза в “Шоуто на Слави”… и изпява перфектно Habibi (Sawah) заедно с Борис Солтарийски. За шоуто е облякла черна тюлена блуза, панталон до под коляното и високи ботуши с връзки Gianmarco Lorenzi. На ушите й висят големи обици от бяло злато в типичния й етностил. Купила си ги е в Азербайджан.

Никой от зрителите на шоуто не разбира, че певицата не е във форма. Нито по време на разговора с водещия, нито когато по-късно извисява глас в еврейската песен.

Ден по-късно я питам как се мобилизира преди участие и как се справя с напрежението. “Случва ми се да съм без настроение. Когато обаче изляза на сцената, забравям за всичко! В този момент се раждам отново!

Пеенето е единственото нещо, което ме кара да се чувствам добре. Начинът ми на живот е екстремен, пътувам непрекъснато, шоутата обикновено са над 3 часа, и понякога, когато се върна в Париж, се затварям поне за седмица в апартамента си. Имам нужда от моите неща, от миризмите на моя дом, на моята кухня, на моето легло. Така се възстановявам, зареждам и балансирам.”

22.10 ч. Певицата и съпругът й са в къщата на шефа на “КА Мюзик+” Камен Спасов в Драгалевци. Ищар разпуска с чаша 21-годишно уиски “Ройъл Салют”, а Мишел - с водка. Става ясно, че в момента двамата си строят къща на границата на Израел и Египет върху земя, която Ищар е купила отдавна.

“Мястото е изключително красиво, оттам се вижда Йордания, Саудитска Арабия, Червено море. Египет е на 20 минути с кола. Тази къща ще е само за почивка с приятели. Спалнята ми ще е с конструкция на джамия. В парижкия ни апартамент съм комбинирала модерния дизайн с етно елементи.

Напълнила съм го с неща от Индия, Мароко и Египет.” Вечерята е съобразена с предпочитанията на певицата – пъстърва, салати и естествено - голяма чиния с българско сирене и кашкавал.

ДЕН ВТОРИ 25.02

11,30 ч. Сладкарницата на Гранд Хотел София. Ищар е специален гост на тържеството за 1 март, организирано от хотела за децата от дома “Асен Златаров”- София. Певицата получава първата изработена от тях мартеница, снима се с малчуганите и им дава автографи.

12,20 ч. Сядаме в лоби бара на хотела. Най-после имаме 20 спокойни минути за кафе. Ищар ми разказва за сватбата си с Мишел. “Първо сключихме брак в Париж. Вечерта направихме парти с няколкостотин гости. Голямото тържество беше на 24 юни 2004 г. за втората сватба в Израел.

Хората още говорят за нея. Всичко беше според еврейската традиция. Имаше гости от Русия, САЩ, Франция, Мароко, Египет, от целия свят. Присъстваше и бившият премиер на Израел Шимон Перес . Церемонията бе на открито, в останки от римски амфитеатър, близо до Тел Авив. Навсякъде горяха хиляди свещи, цялата разкошна украса бе в бяло, златно и сребърно.

По време на церемонията прозвуча произнесена от мен молитва на иврит, бях я записала предварително на фона на мистична музика. Когато я чуха, хората се разплакаха. Вечерята и афтърпартито също бяха на открито. Свириха 18 египетски музиканти, а един прекрасен балет танцуваше ориенталски танци.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР