Българските суперхрани

Черницата в китайската медицина е напълно сравнима като полезност с годжи бери.

24 August 2014

Черница

Събирането на диворастящи храни печели нови и нови привърженици сред жителите на големите градове. В Ню Йорк и Лондон, в Рим и Париж все повече хора се записват на курсове за разпознаване на различните растения, които след това се превръщат в домашните кухни в богата на витамини и нови вкусове храна. На българските фенове на фуражинга (и на английски термина идва от фураж) ще им е полезна книгата на Георги Жеков „Българските суперхрани“ (ИК „Бард“). В нея наред с обичайните заподозрени като меда, пчелния прашец, лимеца, са представени диворастящите и толкова подценявани и изкоренявани като бурени растения като овчарската торбичка, тученицата, живовлякът, люцерната, великденчето. Ще се запознаете с над 250 рецепти, сред които и как да приготвим супа от великденче, оризова каша с овчарска торбичка, салата с живовляк. Живовлякът се оказва някаква супербилка, древна китайска поговорка гласи: „Който пие дълго запарка от живовляк, лицето му ще остане младо.“ Копривата си я знаем, че е вкусна и полезна, но не просто полезна – тя съдържа 2 пъти повече витамин С от лимоните! Препоръчва се за прочистване на кръвта, за лесно зачеване и засилване на потентността. Според автора българските суперхрани са подценявани за сметка на вносните, които се рекламират усилено, защото носят търговска печалба. Черницата например в китайската медицина е напълно сравнима като полезност с годжи бери.
Другите супергерои, които са представени с кратка биография и рецепти за различни отвари и ястия, са шипката, лападът, глухарчето, хинапът, хризантемата.

Интересен факт - заради обедняването на почвите културните растения губят все повече от полезните си качества. Преди 40 г. в ябълките е имало със 70% повече витамин С, отколкото сега, в ягодите – с 87%.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР