търг на картини

Първото условие да участвате в търг на картини вероятно е да харесвате картини. Второто условие е да сте склонни да похарчите известна сума за тях. И третото е: просто отидете на търга. Не е страшно, напротив, това е занимание приятно, гъделичкащо светско, естетически оправдано и напълно разумно, защото парите, вложени в изкуство, са добра инвестиция.

Адриана Попова 26 February 2009

 

Първото условие да участвате в търг на картини вероятно е да харесвате картини. Второто условие е да сте склонни да похарчите известна сума за тях. И третото е: просто отидете на търга. Не е страшно, напротив, това е занимание приятно, гъделичкащо светско, естетически оправдано и напълно разумно, защото парите, вложени в изкуство, са добра инвестиция.



Ако отидете на търговете, организирани от аукционна къща „Виктория“ в хотел „Шератон“, ще заварите там интересна публика. Рядко се виждат лица, познати от светските хроники, затова пък тук идват истински богати хора. Някои са придружени от консултанти, които участват вместо тях в наддаванията. Други предпочитат сами да изпитат тръпката и вдигат дискретно регистрационните си номера. Това е знакът към водещия на търга, че наддавате. Понякога се завързват истински дуели за притежаването на дадена картина. Крайната цена в такива случаи надхвърля доста първоначалната. Адреналинът в залата се вдига, някои си позволяват дискретно да се озъртат, за да огледат съперниците. Краят на най-ожесточените наддавания се посреща с ръкопляскания от публиката. На последния търг в „Шератон“ много интересно се разви наддаването за платното „Цигански табор“ на Христо Кабакчиев. То тръгна от цена 0 лева и стигна до 4600 лв.


В търга може да се участва с писмена оферта или по телефона. Писмена оферта се прави, когато не можете или не искате да участвате директно и затова предварително обявявате пред организаторите до каква сума сте готови да стигнете за определена картина. Отново на последния търг участник по телефона спечели наддаването за пейзаж на Васил Стоилов, който тръгна от 1400 лв., а след последния удар на чукчето сумата беше 3700 лв.


Търговете на „Виктория“ се водят лично от собственика на аукционната къща Павел Тодоров. Той е привърженик на стегнатия британски маниер – никакво фамилиарничене, лек хумор на моменти за освежаване на атмосферата и също леки подсказки, които да насочат публиката към автори, може би не много известни, но качествени, чиито картини със сигурност ще поскъпват в бъдеще.


Един търг продължава не по-дълго от час и половина до два часа. За участниците няма дрескод, повечето са облечени спортно-елегантно, актуални са шалчетата тип парижка бохема, преметнати през рамо.


Произведенията на изкуството в България в последните години поскъпнаха в геометрична прогресия и ще продължават да поскъпват. Вече има картини, които се продават на цената на скъп апартамент. Въпреки това според експертите цените са доста ниски. Няма друга държава, в която можете да купите автор, чиито картини се намират в Националната галерия, за 1000 или 2000 евро. Не става дума за световни имена, които струват милиони, а за произведения на изкуството, които отразяват нивото на живот в дадената държава, казва Павел Тодоров.


Той е организирал и от популярните на Запад затворени търгове, които се правят за най-сериозните клиенти и приличат на изискан коктейл. При тях се търси дискретност и цените на предлаганите картини са по-високи.


Ако искам да си купя картина на любимите ми художници Фрида Кало или Фернандо Ботеро, трябва да си отделя поне милион-два в долари. На търг на Сотбис през 2006 г. “Корени” на Кало беше продадена за 5,616 млн. долара. Година по-рано, пак на търг на Сотбис, платното “Музиканти” на Ботеро стигна цена 1,528 млн. долара.



На 5 юни аукционна къща „Виктория“ организира нов търг в зала „Сердика“ на хотел „Шератон“. Платната са предимно на български художници от 20-и век. В същия ден в Ню Йорк и Лондон Сотбис прави търгове съответно с картини на стари европейски майстори от Джото до Гоя, и на английски художници от 16-и до 19-и век. Началните цени в Лондон са от 3 хил. до 150 хил. паунда.



ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР