приказки от утрешния ден

Както дефилетата на висшата мода открояват тенденциите в облеклата за следващия сезон, така и мебелният панаир в Милано показва новите стилове и търсения на световните интериорни дизайнери.

Елка Влаховска 31 July 2009

Тази година ви съветваме да запомните две имена, макар и трудни за произнасяне - Торд Бонтие и Патрисия Уркиола. Творци, които от години непрестанно експериментират с нови форми, материали и декори. Показваме ви прототипите, изложени в Милано, които ще бъдат произведени от италианската фирма Moroso. Те маркират тенденция, в която дизайнът на един приказен свят нахлува в дома, стопля пространството и ни подтиква да мечтаем или да се завръщаме в магията на детството.

Патрисия Уркиола (Patricia Urquiola) е родена в Овиедо, Испания, завършила е архитектура в Мадрид, сега има собствено дизайнерско студио в Милано. Работи за големи компании като B&B, Kartell, Molteni&C, Moroso, Fasem, Alessi. Нейното кредо: "Идеалният дом не съществува в действителност. Той е само в нашето въображение. Дизайнът не се стреми да създаде идеален дом, а се опитва да улови "идеалния момент". (сн. 1, 2, 3)

Торд Бонтие (Tord Boontje) е определен за дизайнер на 2003 г. и е известен с прочутия си полилей Blossom за Swarovski - черешова клонка, отрупана с кристали и проблясващи светлини. Неговата игра с магията на декоративното изкуство дава знак за завръщането към приказната орнаментика и разказвателното богатство след годините на минимализъм. Роден е в Холандия, завършва промишлен дизайн в Royal college of Art в Лондон, има собствено студио в английската столица. Кредо: "Обичам експериментите с новите технологии и уважавам красотата на "отхвърлените" предмети от 17, 18 и 19 в. Разочарован съм от глобалното бездушие, което ни обгражда и търся пътища встрани. " (сн. 4, 5, 6)
 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР