диалог при отворени врати

Последните световни изложения за дизайн и обзавеждане ни изненадаха с неочаквани интериорни предложения. Банята, досега най-дискретното място в дома, “отваря врати” и се приобщава към дневната зона. Тя се превръща в място не само за хигиена или релакс, но и за четене, съзерцание и общуване.

Елка Влаховска 24 February 2009

 

Последните световни изложения за дизайн и обзавеждане ни изненадаха с неочаквани интериорни предложения. Банята, досега най-дискретното място в дома, “отваря врати” и се приобщава към дневната зона. Тя се превръща в място не само за хигиена или релакс, но и за четене, съзерцание и общуване. Пространството прелива към холната част или спалнята не само визуално, но и с “еднаквостта” на облицовките, обзавеждането и осветлението, които се сливат с общата интериорна концепция на дома. Бутиковите хотели бяха първите, които нарушиха принципа на “затворената” баня и провокираха чувството за свян с елегантна воайорска естетика (хотел “Ом” в Барселона или “Les Fleurs” в София, например).


В отговор на тази тенденция, все още прекалено смела и нетрадиционна за стандартния вкус, баните, дори и обособени,  все повече заприличват на луксозни дневни зони. Пищни полилеи хвърлят сияние върху мраморни подове, огледала в разточителни барокови рамки отразяват дизайнерски мебели. няма захвърлени тук и там хавлии и кърпи, те са скрити в чекмеджета и шкафове. Видни са недочетена книга или вестник, МР3 плейър, отворен лаптоп, има дори плазма на стената.


Дневната зона “отвръща на удара” с предложенията за облицовки, които досега са били по-характерни за баните. Вместо тапети и интериорни бои, част или целите стени се обличат в керамика или стъклокерамика. Декорите са смели и неочаквани: барокови шарки, геометрични орнаменти или флорални мотиви изграждат своеобразна мозайка, която е нова и провокираща сетивата. На техния фон прекрасно се вписват както модерни дизайнерски мебели, така и препратки към старинни класически образци. При керамиката дизайнът следва неотстъпно последните трендове от модния подиум. При стъклокерамиката – две новини: едната е свързана с вграждане на декоративни елементи от стъкло Мурано, ръчна изработка, която препраща към дълговечните и все още “тайни” венециански занаятчийски традиции, а другата говори на “зелен” език като смесва стандартните силикатни материали с преработени по специална технология отпадъци от стъкло (бутилки, чаши и т.н.) Много еко, много шик. В крайна сметка, дали пространствата са отворени или не – тенденцията е холът и банята да водят диалог на един език – общо стилово решение, сходни материали, съвместима цветова палитра и плавен преход от едната зона към другата.


1. Баня, модел Luxury на Milldue, показана на изложението 100% design в Лондон
2. Стъклокерамика, модел Futurist на Trend, Гамма дизайн
3. Стъклокерамика, модел Virgin на Trend, Гамма дизайн
4. Облицовки от стъкло Мурано с вградени декоративни елементи от 24 к злато  и ръчно изработени детайли от муранско стъкло, G&G 
5. Стъклокерамика, модел Touch от новата еко колекция на Trend, със 72% рециклирано стъкло от бутилки, Гамма дизайн
6. Баня Valentino с облицовки, вдъхновени от тоалетите на дизайнера, шоурум Жакот
7. Стенни облицовки, модел Pixels на Trend, Гамма дизайн
8. Релефни стенни облицовки с флорални мотиви от колекцията Mods на Valentina, G&G 

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР