море на хоризонта

риба в сол
необходими продукти: 1 цяла риба (по избор лаврак, ципура, калкан или пъстърва) около 750 г, 1 кг морска сол, нарязани ситно пресни босилек, магданоз и копър, 1 лимон

Елка Влаховска 08 July 2009

РИБА В СОЛ

необходими продукти: 1 цяла риба (по избор лаврак, ципура, калкан или пъстърва) около 750 г, 1 кг морска сол, нарязани ситно пресни босилек, магданоз и копър, 1 лимон

 

приготвяне: изчистете хубаво рибата, измийте и подсушете добре. Разпределете във вътрешността нарязаните ароматни треви и резените лимон, може да добавите и черен пипер на зърна. Разстелете в тавата равномерно солта с дебелина около 2 см. Поставете рибата и покрийте отгоре с останалата сол. Може да пръснете малко вода, за да хване коричка. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 мин. Преди сервиране махнете коричката и поднесете филетата с лимонови резени.

 

 

ПАНИРАНА БЯЛА РИБА

необходими продукти: 500 г филе от бяла риба (хек, мерлуза), 3 яйца, 1 с.л. царевично брашно, сол, черен пипер, 1 с.л. бяло вино, 3 с.л. зехтин

 

приготвяне: разбийте жълтъците с царевичното брашно, овкусете със сол и черен пипер. Бавно прибавете разбитите на сняг белтъци и лъжицата вино. Разбъркайте внимателно с дървена шпатула. Оваляйте филетата в приготвената смес и запържете в предварително загретия зехтин. Сервирайте с накълцан пресен магданоз и резени лимон.

 

 

 

ПАНИРАНИ СКАРИДИ

необходими продукти: 500 г скариди, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол и черен пипер на вкус, зехтин, лимон
приготвяне: измийте и подсушете скаридите и ги оваляйте в брашното. Разбийте яйцата, добавете сол и черен пипер на вкус. Загрейте зехтина. Пуснете скаридите в яйчената смес, а после ги оваляйте в галетата. Запържете до златисто, извадете от тигана и поставете върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината. Сервирайте топли с резенчета лимон.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАЕЛЯ ДЕ МАРИСК (паеля с морски дарове)

необходими продукти: 400 г различни морски дарове - скариди, миди, раци, калмари (може и замразени от магазина), 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 червена и 1 зелена чушка, 1 ч. чаша грах от консерва, 1/2 ч. чаша царевица от консерва, 250 г ориз, 400 мл пилешки бульон, разтворен от кубче, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч. л. куркума, 3 с.л. зехтин

 

приготвяне: запържете леко в зехтин нарязания лук и добавете накълцания чесън. Пуснете измития и отцеден ориз и овкусете със сол, черен пипер и куркума. Разбъркайте с дървена лъжица, оставете леко да се позапържи и долейте топлия пилешки бульон. Намалете огъня и след 8 мин. добавете морските дарове, грах, царевица и нарязаните на парченца чушки. Оставете на слаб огън още около 10 мин. Сервирайте ястието топло с лимонови резени.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР