закуска за шампиони
Необходими продукти: 2 филии пълнозърнест хляб, 3 ч.л. зехтин, 2 с.л. доматена паста, 75 г гъби, 75 г пресен крехък спанак, 75 г моцарела или рикота, 25 г настърган пармезан, сушен риган на вкус
25 February 2009
сандвич-пица
Необходими продукти: 2 филии пълнозърнест хляб, 3 ч.л. зехтин, 2 с.л. доматена паста, 75 г гъби, 75 г пресен крехък спанак, 75 г моцарела или рикота, 25 г настърган пармезан, сушен риган на вкус
Приготвяне: почистете и измийте гъбите и спанака. Отцедете внимателно и ги нарежете. Сложете филийка в тостера. Извадете и напръскайте с малко зехтин. Намажете с доматена паста. Задушете за около 5 мин. гъбите в предварително загретия зехтин, добавете спаначените листа и загасете котлона. Поставете зеленчуковата смес върху филийката, добавете резенчета рикота или моцарела, настържете пармезан и наръсете с риган. По желание можете да препечете на грила, докато пармезанът се разтопи.
вегетариански сандвич
Необходими продукти: пълнозърнест хляб „Бонус“ или друг по избор, 1 ч.чаша нахут, половин ч.чаша тахан, 2 скилидки чесън, сок от половин лимон, сол, червен пипер на вкус, 1 морков, 1 тиквичка
Приготвяне: сварете нахута във вода и отцедете. Пасирайте и добавете подправките – лимоновия сок, солта, счукания чесън и червения пипер. Разбъркайте и прибавете тахана, а после настърганите цял морков и половин тиквичка. Разбъркайте отново и намажете с тази смес филийките.
сандвич с пиле
Необходими продукти: 200 г пилешки гърди, кимион и кориандър на вкус, малко чили сос, 2 с.л. зехтин, 1 авокадо, 2 пълнозърнести хлебчета
Приготвяне: нарежете пилешките гърди на парченца и овкусете с кимион, кориандър и чили сос. Разбъркайте и оставете да се мариноват за половин час. Загрейте зехтина и запържете пилешкото, докато порозовее. Обелете авокадото и нарежете на филийки. Разполовете хлебчетата, напръскайте с малко зехтин, сложете филийките авокадо, а отгоре пилешкото. Запечете сандвичите на грила и сервирайте веднага.
пикник сандвич
Необходими продукти: 300 г брашно, 150 г масло, 200 г пилешки гърди, 4 стръка пресен лук, 50 г сладка царевица, 5 чери доматчета, 4 с.л.сос песто
Приготвяне: омесете брашното и омекналото на стайна температура масло, като добавите 4 с.л. вода. Направете гладко тесто, сложете го в купа, покрийте го с фолио и оставете в хладилника за 15 мин. Овкусете нарязаните на късчета пилешки гърди с подправки по избор – сол, черен пипер, кимион, щипка млян джинджифил. Задушете в предварително загрят зехтин. Извадете и отцедете от мазнината. Сложете ги в купа и нарежете доматчетата на кубчета и пресния лук на ситно. Добавете царевицата и соса песто. Разточете тънко тесто и оформете ленти 4х17 см. Разстелете приготвената смес по средата на лентите тесто и защипете отгоре краищата. Печете в предварително загрята фурна около 25-30 мин. Можете да поднесете тези сандвичи топли или студени по желание.