порция наслада
Необходими продукти: 500 г бяла риба, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 2 зелени и 2 червени чушки, 2 стръка целина, 2 ч.л. къри на прах, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар, сол, магданоз
24 February 2009
Рибена супа с къри
Приготвяне: почистете рибата и сварете. Прецедете бульона и нарежете месото на парчета. Загрейте зехтина и пуснете нарязаните лук, чушки и целина. След като поомекнат, долейте рибния бульон, добавете кърито и лимоновия сок, захарта и сол на вкус. Накрая пуснете вътре парченцата риба. Сервирайте с нарязан пресен магданоз по избор или с добавки от соев сос или люто доматено пюре.
Пикантна доматена крем супа
Необходими продукти: 1 кг домати, 3 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. смлян кориандър, 2 с.л. нарязан пресен кориандър, 1/2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. масло, 1 ч.чаша прясно мляко, 1 с.л. брашно, черен пипер, лют червен пипер, сметана
Приготвяне: пуснете доматите в кипяща вода, извадете, обелете и нарежете на парченца. Сложете ги в купа и ги смелете с пасатор. В тенджера загрейте зехтина, добавете смления кориандър, разбъркайте и пуснете доматите. Оставете на бавен огън около 25 мин. Долейте вода, ако е необходимо. Овкусете със сол, захар, черен пипер, лют червен пипер и нарязан пресен кориандър. Загрейте в отделен съд маслото, добавете брашното, разбъркайте хубаво и долейте топлото прясно мляко, като внимавате сместа да не стане на бучки. Сипете при доматите и разбъркайте добре. Сервирайте супата топла с лъжица сметана и препечен хляб или крутони.
Супа с червено цвекло
Необходими продукти: 300 г червено цвекло, 1 глава лук, 1 с.л. масло, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. белени слънчогледови семки, 750 мл зеленчуков бульон, 100 г сметана, пресен магданоз, 1 дафинов лист, щипка смлян карамфил, сол на вкус
Приготвяне: обелете цвеклото и го нарежете на малки кубчета. Запържете ситно нарязания лук в маслото и добавете нишестето. Разбъркайте внимателно, за да не стане на бучки. Сипете топлия зеленчуков бульон и пуснете цвеклото, карамфила, дафиновия лист. Покрийте с капак и варете около 20 мин. Накрая овкусете със сол и пресен магданоз. Разпределете в чинии и добавете лъжица сметана и белени слънчогледови семки.
Супа с миди
Необходими продукти: 1 кг миди с черупките, 1 стрък лимонова трева, 1 1/2 чаши сухо бяло вино, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 2 домата, 1 ч.л. прясно смлян джинджифил, 2 с.л. зехтин, 1 ч. чаша фреш от портокал, 1/2 чаша фреш от лимон, 2 ч.л. къри на прах, 1/2 л кокосово мляко, сол на вкус
Приготвяне: загрейте виното и пуснете нарязаната лимонова трева. След 5 мин. свалете от огъня и прецедете. Сипете в дълбока тенджера и пуснете вътре добре почистените и измити миди. Варете, докато черупките се отворят. Извадете ги с решетеста лъжица, почистете ги и оставете няколко миди с черупките за украса. В отделен съд загрейте зехтина и пуснете вътре нарязания лук, скилидките чесън и пресния джинджифил. След като леко омекнат, сипете мидения бульон и добавете нарязаните чушки, портокаловия и лимоновия сок, кърито, кокосовото мляко. Оставете на бавен огън около 15 мин., като разбърквате от време на време. Накрая пуснете мидите и нарязаните обелени домати и варете на силен огън около 3 мин. Овкусете със сол и пресен кориандър.