Дубай: Западната мечта се сбъдва на изток

"Всички пътища водят до Дубай, когато става въпрос за пари", гласи вече добила популярност поговорка.

01 September 2006

В Персийския залив, върху не особено богато на нефт парче от  пустинята, се намира сбъднатата капиталистическа мечта: Дубай. Разраствайки се  по-бързо, по-високо и по-мащабно от всеки друг кът на планетата, емирството е  притегателна сила за туристи и бизнесмени от цял свят.

Да, може би сте уморени и леко подпийнали по време на полета, но очите не ви лъжат. Табелата край шосето, по което се движите, гласи: "Съжаляваме за неудобствата - предприемаческа група Бинладен". Може би сте поуморени и леко подпийнали и когато влизате в елитния клуб Циклон, но очите пак не ви лъжат - "Без камуфлажно облекло в диско зоната", предупреждава огромен надпис.

В манифеста си за сюрреализма от 1924 г. Андре Бретон заявява: "Вярвам в предстоящото сливане на две състояния - мечта и реалност, противоречиви на пръв поглед, във вид абсолютна реалност, сюрреалност, ако мога да кажа така." Е, в Дубай това пророчество се сбъдва. Строежът на този "храм" на мечти и реалност е толкова обширен, че може да бъде обхванат само от самолет или от хеликоптер. Накъдето и да обърне човек поглед, навсякъде кипи безкрайно строителство. Дори от вълните на морето изникват арабески от създадени от човешка ръка острови. Изкуственият архипелаг Palm Jumeirah, започнат през 2001 г., е с форма на палма, върху чието "стъбло" и 17 "листа" ще бъдат разположени 32 луксозни хотела, над 1000 пищни вили и комплекси с апартаменти.

През 2002 г. е започнат вторият "палмов проект", по-голям от първия - Palm Jebel Ali - огромен кръг, върху който ще изникнат луксозни къщи и вили. Още по-голям от него е третият проект - Palm Deira, започнат през 2004 г. Дори когато слънцето залезе, работата не спира. Десетките хиляди работници от деня са замествани от десетки хиляди работници през нощта и това безкрайно движение е съпроводено от грохота на булдозери, кранове и камиони. Техните светлини карат изгряващата Вечерница плахо и самотно, едва забележимо да блещука в нощното небе.
Да, Дубай е сюрреалистичното бъдеще, което надхвърля и най-смелото въображение.

"Представете си Айфеловата кула, Хеопсовата пирамида, Тадж Махал, наклонената кула в Пиза, Александрийския фар, висящите градини на Вавилон. Сега си ги представете още по-големи и всички - на едно място", гласи текст в луксозна брошура, която описва проекта Falconcity of Wonder. Изданието започва с цитат от Аристотелевата "Метафизика" и завършва с проекти на различни по стил къщи, които ще се предлагат на желаещите да се установят във Фалконсити. Шестте исторически забележителности са детайлно описани. Дубайската Айфелова кула - резиденция, ще е по-голяма от парижката си сестра. Дубайският Гранд Тадж Махал Хотел ще съчетава пищната декорация и строгата геометрия на ислямската архитектура.

Дубайските висящи градини на Вавилон ще се спускат от огромна жилищна сграда по посока към "Айфеловата кула". По-внушителна от Голямата пирамида в Гиза, дубайската ще бъде с хотелска, жилищна и офис части и с паркинг за 4600 коли, нещо, с което фараонът Хеопс не би могъл да се похвали. Фарът на Александрия пък ще бъде разположен недалече от огромния Falcon Mall (търговския комплекс) и парка, наречен Долината на кралете. Фалконсити, колкото и да е обширен, ще заема едва малка част от грандиозния проект - Дубайленд, "най-амбициозната туристическа и развлекателна дестинация, създавана досега" на площ по-голяма от 52 000 футболни игрища, от два града Сан Франциско, по-голяма от Дисниленд и Дисни уърлд взети заедно. Очаква се този проект да бъде завършен през 2010 г.

На крайбрежието, на няколко километра от западната граница на Дубайленд, изправен могъщо срещу небето, се издига Бурж Дубай, предвиден да бъде най-високата сграда в света. От 2003 г. първенството се държи от 101-етажния небостъргач Teipei 101 в тайванската столица. Но Бурж Дубай, който ще бъде завършен през 2008 г., ще се възвиси над досегашния първенец и се очаква да стане център на "най-престижния квадратен километър на планетата". "Бурж" на арабски означава "кула". Тя се възвисява върху основа, във формата на шестолистна лилия, хименокалис, цвете на пустинята. Още преди да бъде окончателно завършено първото ниво, само за 2 дни са разпродадени над 1000 единици жилищна площ от небостъргача.

Дубай е земя на суперлативите и хиперболизацията. Но е също и земя на постоянната промяна, в която с нарастваща скорост всичко, което е било "най-голямо", "най-добро", "най-най" бързо се надминава от друго, "още по-най". Неотдавна откритият търговски комплекс Mall of Emirates, обявяван за "световен шопинг център номер 1", скоро ще бъде засенчен от Dubai Mall, с паркинг за 16 000 коли, който е в зоната на комплекса Бурж Дубай. Той ще отвори врати през 2007 г. и вече е застрашен да бъде изместен по големина от Mall of Arabia, който се строи в Дубайленд и е описан в рекламните си материали като "най-големия мол в света".

Огромната строителна площадка може да бъде обхваната с поглед от ресторанта Ал-Мунтаха, на 27-ия етаж на грандиозния хотел Бурж-ал-Араб. Не толкова големината му, колкото неописуемия лукс, привличат световния елит тук. По време на посещението си при откриването на хотела през 1999 г. британска журналистка го нарича "първия седемзвезден хотел в света" - хипербола, широко разгласена и възприета с одобрение. Фасадата му, от специално обработено вибростъкло, е триумф на новите технологии и е архитектурно оформена като огромно, издуто от вятъра платно на традиционна арабска лодка. На хеликоптерната площадка може внезапно да кацнат представители на кралското семейство на Саудитска Арабия за предстоящо парти в Бурж-ал-Араб.

Или, край басейна, американци и руснаци кротко да обсъждат сделки за десетки милиони долара. В Бурж-ал-Араб отсядат и стари аристократи от европейските фамилии, и новобогаташи от различни части на света. Стаите в хотела са просторни, обзаведени пищно с мебели от редки видове дърво, мрамор и злато, много злато. Тежки завеси и фини воали на прозорците се отварят с дистанционно и се открива гледка към морето.
Петте ресторанта в хотела предлагат изискана кухня за всеки вкус. Най-луксозен и скъп е Ал-Мунтаха, където 50 г ирански хайвер от моруна е на цена от около 900 долара. Там, дори и да сте без компания, можете с часове да съзерцавате пъстрите морски обитатели в огромния 300-литров аквариум, разположен като водна картина от пода до тавана на помещението.

В Дубай всъщност има много и различни места за хранене. Предлага се традиционна бедуинска кухня, която включва прясна или сушена риба, фурми, камилско мляко и печено козе или овнешко месо. Но модерен Дубай е известен и с превъзходните ирански, марокански и ливански ресторанти, в които може да се опита най-доброто от националните кухни на тези известни с кулинарните си традиции страни. Разбира се, като на всяко космополитно място, има и много ресторанти: индийски, китайски, японски, френски, италиански, както и големите американски вериги заведения за бързо хранене.

"Всички пътища водят до Дубай, когато става въпрос за пари", гласи вече добила популярност поговорка. И нейното основание е в това, че Дубай има голям и утвърден опит в управлението на безмитни търговски зони.

Твърди се, че много информационни гиганти се стремят да заемат място в предстоящия проект за Dubai Internet City, първата зона за новите технологии, която ще бъде освободена 100% от налози. Сред тях са Microsoft, Cisco, Oracle, Hewlett-Packard, IBM, Dell, Siemens, Canon.

Твърди се също, че "от Египет до Афганистан, когато гангстери и терористи искат да се срещнат, да отдъхнат или да инвестират, се запътват към Дубай".

Дубай е част от Обединените арабски емирства, които притежават голям дял от световните петролни залежи. Но никога Дубай не е била земя, богата на нефт и емирството днес не разчита на приходи от продажбата на "черното злато". През последната година регионът отчита активно търговско салдо от около 26 милиарда долара и ръст на брутния вътрешен продукт от 16.7 %, най-висок в света. Капиталистическата мечта се превръща в действителност. Но това не става на Запад, а се сбъдва на Изток.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР