Дегустация на шоколад? Страхотно!
В бутик Pure Chocolate&Wellness ще откриете над 70 вида чист шоколад, произвеждан от какаови биоплантации в екваториалния пояс
Елка Влаховска 07 November 2013
В мек есенен ден сядаме в новооткрития бутик за шоколад Pure Chocolate&Wellness на Маги Кърлет. Предстои ми дегустация на чист шоколад, която Маги провежда като японска чаена церемония. Тук има и ритуал, и вглъбяване в усещането за мига, и – ооо! – толкова невероятно богатство от вкусове
Наричат тези шоколади натурални или черни, но точното им название е чисти. Съдържат над 60% какао и нямат нищо общо с черния шоколад, който сме опитвали. Изработват се от пресни какаови зърна, които се берат, ферментират естествено, сушат се, пекат се, стриват се на прах и се обработват с процес „кончинг“. При него какаото се разбърква деликатно при много ниска температура и какаовото масло се разтопява. Тази смес се превръща в т.нар. какаов ликьор, към който може да се добавят захар, подправки, билки. Накрая в бутикови серии на пазара се появяват чистите шоколади – без консерванти, оцветители и набухватели и без бяла захар, мляко и палмово масло. Биопродукти в истинския смисъл на думата, които печелят награди на световните форуми на производителите на шоколад.
Дегустацията
„При дегустациите забелязвам как един и същ шоколад се възприема различно от хората – разказва Маги Кърлет. – Ако някой открива вкус на боровинки и ванилия, друг може да усети например нотки на табак. Какаото възприема моментната емоция на човека.“ Казвам, че това ми напомня на винените дегустации, и Маги потвърждава, че и при шоколада се започва с опитване на по-плодовите аромати, за да се стигне до вкусово разграничаване на различните сортове какао. Най-разпространеният, но и най-ниско ароматният сорт е Форастеро, на другия полюс е трудният за култивиране, но много ароматен Порцелана криоло. По средата са кръстоска между двата сорта, наречена Тринитарио, и отглежданият само и единствено в района на Еквадор сорт Еквадор насионал. „Всеки има свои вкусови предпочитания – казва Маги, – какаото е въпрос на лично усещане.“
Ритуалът
На дървената маса са подредени изящни порцеланови купички, в които има начупени блокчета шоколад. До тях – чаша вода. „Идеята е да оценим сегашния момент, да изчистим съзнанието си и да се съсредоточим“ – обяснява Маги. Следвайки стъпките, взимам парченце шоколад, помирисвам го, схрусквам го и го оставям да се разтопи бавно от топлината на езика. Какаовото масло се разлива и започват да се открояват нюансите. Екзотичен и с непознат вкус е белгийският шоколад с тонка (вид ароматен боб от Южна Америка). Следват шоколадите с лавандула и с мента на същия производител. Ароматите се разгръщат на вълни, невероятно усещане. Между тях отпивам по глътка вода за изчистване на вкуса. Следва екзотичната комбинация от черен шоколад, розов пипер и комбава (вид цитрусов плод от Мадагаскар) на мадагаскарски производител. Последователността от лек лютив вкус, меки цитрусови нотки и горчив шоколад ме побърква. За финал стигаме до истинско black party – чистия шоколад от Конго със 70% какао, какаово масло и нерафинирана захар. Без билки или подправки, за да се усети само какаото. Този чист силен вкус е идеален финал за преживяването, което може да се определи с една дума: щастие.
В бутик Pure Chocolate&Wellness
на ул. Княз Борис I 72 в столицата ще откриете над 70 вида чист шоколад, произвеждан от какаови биоплантации в екваториалния пояс. Различни комбинации от вкусове по оригинални рецепти предлагат фирмите производителки: белгийска, швейцарска, немска, унгарска, еквадорска, мадагаскарска. Може да поръчате дегустация на място или да си направите лична церемония у дома.
Повече информация – на www.purechocolateandwellness.com.
Наричат тези шоколади натурални или черни, но точното им название е чисти. Съдържат над 60% какао и нямат нищо общо с черния шоколад, който сме опитвали. Изработват се от пресни какаови зърна, които се берат, ферментират естествено, сушат се, пекат се, стриват се на прах и се обработват с процес „кончинг“. При него какаото се разбърква деликатно при много ниска температура и какаовото масло се разтопява. Тази смес се превръща в т.нар. какаов ликьор, към който може да се добавят захар, подправки, билки. Накрая в бутикови серии на пазара се появяват чистите шоколади – без консерванти, оцветители и набухватели и без бяла захар, мляко и палмово масло. Биопродукти в истинския смисъл на думата, които печелят награди на световните форуми на производителите на шоколад.
Дегустацията
„При дегустациите забелязвам как един и същ шоколад се възприема различно от хората – разказва Маги Кърлет. – Ако някой открива вкус на боровинки и ванилия, друг може да усети например нотки на табак. Какаото възприема моментната емоция на човека.“ Казвам, че това ми напомня на винените дегустации, и Маги потвърждава, че и при шоколада се започва с опитване на по-плодовите аромати, за да се стигне до вкусово разграничаване на различните сортове какао. Най-разпространеният, но и най-ниско ароматният сорт е Форастеро, на другия полюс е трудният за култивиране, но много ароматен Порцелана криоло. По средата са кръстоска между двата сорта, наречена Тринитарио, и отглежданият само и единствено в района на Еквадор сорт Еквадор насионал. „Всеки има свои вкусови предпочитания – казва Маги, – какаото е въпрос на лично усещане.“
Ритуалът
На дървената маса са подредени изящни порцеланови купички, в които има начупени блокчета шоколад. До тях – чаша вода. „Идеята е да оценим сегашния момент, да изчистим съзнанието си и да се съсредоточим“ – обяснява Маги. Следвайки стъпките, взимам парченце шоколад, помирисвам го, схрусквам го и го оставям да се разтопи бавно от топлината на езика. Какаовото масло се разлива и започват да се открояват нюансите. Екзотичен и с непознат вкус е белгийският шоколад с тонка (вид ароматен боб от Южна Америка). Следват шоколадите с лавандула и с мента на същия производител. Ароматите се разгръщат на вълни, невероятно усещане. Между тях отпивам по глътка вода за изчистване на вкуса. Следва екзотичната комбинация от черен шоколад, розов пипер и комбава (вид цитрусов плод от Мадагаскар) на мадагаскарски производител. Последователността от лек лютив вкус, меки цитрусови нотки и горчив шоколад ме побърква. За финал стигаме до истинско black party – чистия шоколад от Конго със 70% какао, какаово масло и нерафинирана захар. Без билки или подправки, за да се усети само какаото. Този чист силен вкус е идеален финал за преживяването, което може да се определи с една дума: щастие.
В бутик Pure Chocolate&Wellness
на ул. Княз Борис I 72 в столицата ще откриете над 70 вида чист шоколад, произвеждан от какаови биоплантации в екваториалния пояс. Различни комбинации от вкусове по оригинални рецепти предлагат фирмите производителки: белгийска, швейцарска, немска, унгарска, еквадорска, мадагаскарска. Може да поръчате дегустация на място или да си направите лична церемония у дома.
Повече информация – на www.purechocolateandwellness.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА