Станимир Гъмов: Като ме боли глава, пия аналгин, не бучиниш

Чувството му за хумор е катраненочерно, душата му е чиста като прането на леля Мария

Адриана Попова 04 July 2013

Станимир Гъмов стана силно популярен с участието си в сериала по Нова телевизия „Етажна собственост“, където първоначално игра погребален агент, после се преквалифицира в сватбен такъв. В шоуто „Като две капки вода“ превъплъщенията му забавляваха, понякога до сълзи, особено появата му като Таркан, когато изпълни с неподражаем акцент парчето Simarik („Палавница“): „Seni gidi findikkiran/ Yakalarsam... Kiss, Kiss (Ах, ти, лешникотрошачке,/ ако те хвана... Kiss, Kiss). Чувството му за хумор е катраненочерно, душата му е чиста като прането на леля Мария. Ето какво се получава при това стечение на обстоятелствата:

Гъмов за здравословния живот
Тука пуши ли се, защото аз много пуша. Много мразя здравословния начин на живот. Отричам го, защото смятам, че е нездравословен. Хората около мен, които водят здравословен живот, изглеждат много по-зле. Трябва да се храниш нормално, и месо да ядеш, и зеленчуци. Вегетарианците стават секта. Държат се идиотски и нездравословно. Тези, които са хомеопати, се държат идиотски и нездравословно. Опитват се да прехвърлят собствените си проблеми върху мен. О, ама ти пиеш трета бира. ОК, и? Аз изглеждам добре. Пий си, яж си, забавлявай се.
Вчера чета някакъв тибетски учител – не яжте сурови зеленчуци, трябвало да минат през огън. Ами, пич, не мога да си представя една хубава зелена салата да я запаря или запържа. Не, искам да ми е студена, да ми е сочна и да пия ледена ракия с нея.
Аз не боледувам. Ако ме боли глава, ще взема аналгин. Няма да взема бучиниш и комунига. И от аналгина ти минава за 5 минути. Аз не пия осцилококцинум. Който се държал под езика и не трябвало наблизо да има телефон. Същевременно да не дъвчеш ментова дъвка. Еми ходи се зарови някъде в гората.
 
Гъмов и спортът
Много съм спортувал. И футбол, и бейзбол съм тренирал, и баскетбол. И до ден днешен, ако не ме боляха коленете, защото поразкъсах някои неща, щях да продължавам да си тренирам. Като играем мач, след това отиваме да пием бира, не да ядем рукола. Или каперси.

Гъмов и казармата
В казарма не съм бил и мразя. До 30 години се крих. Ако искаха, щяха да ме намерят. Не се явявах на повиквателни. Смятам, че казармата е идиотщина. През ХХІ век да караш някакви хора да се въоръжават, да тичат и да копаят.

Гъмов и подаръците
Е, да, подарявал съм избушен радиатор от кола за рожден ден. Няма да подаря рози. По-скоро чайник, по-изненадващо е. И по-романтично. Хавлия. Розите са клише. Трябва да е за момента, да е импулсивно, да има асоциация. Да не е просто, fuck, видиш ли, червено бельо.

Гъмов и рапърът Криско
Той не е циничен, а глупав. Цинизмът има много измерения. На някои хора им отива да кажат „майка му стара“, друг въобще не звучи по този начин. Това момче е бледо копие на „Ъпсурт“ и на други интелигентни хора. Господин Никой. Не желая синът ми да го слуша, защото тоя не може да бъде идол.

Гъмов и синът му
Ще направи 8. Първи клас. Харесва му училището, той е доста по-умен от мен. Във всичко. Дали е акселерация или някакъв дар... И е готин, много готин. Искам да го науча на най-нормалните ценности. Да бъде добро момче. Не му казвам: не псувай, не прави щуротии, не прави пакости. Трябва да си мине през тези неща. Какво значи да не псува, в същото време може да заколи човек, но псувнята, видиш ли, е много страшно нещо.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР