Зелено е цветът на детокса

*Твърди холистичният нутриционист Надежда Петрова

Елка Влаховска 15 April 2013


Г-жо Петрова, кога е необходимо да правим детокс?

Ако чувствате постоянна умора, имате главоболие или болки с неясен източник, ако не освобождавате червата всекидневно, дори по два пъти на ден, значи организмът се е претоварил, функционира по-трудно и имате нужда от детокс програма.

Как всъщност натрупваме токсини?

Когато храносмилателната система не е в перфектно здраве, стените на червата започват да пропускат токсини и те навлизат в кръвта и тялото. Токсините са мастни молекули, които организмът започва да складира и да затрупва с мастни клетки. С гладуване можете да се освободите от мастните клетки, но токсините остават. И организмът се стреми веднага отново да ги затрупа с мастни депа.
Целта е токсичните мастноразтворими молекули да се превърнат във водноразтворими, за да може да ги изхвърлим. Това го прави единствено черният дроб, който има способността да преобразува.

Каква програма детокс предлагате?

Моята система разчита изцяло на сурови храни. Елиминирам за две седмици всичко, което е минало термична обработка и е в пакетиран вид. Тъй като идеята е, че по време на детокс не трябва да се гладува, предлагам пет хранения на ден – закуска, междинна, обяд, следобедна закуска, вечеря. Целта е с всяко хранене да набавяме нужните антиоксиданти. Най-лесният вариант е чрез сурови плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Кои са храните, които помагат на черния дроб да си върши работата?

Според последни изследвания най-много антиоксиданти има в храните, в които има фитонутриенти. А те се срещат в големи количества в зеленолистните зеленчуци или в суперхраната спирулина например. Затова е добре в детоксикиращия режим на обяд и на вечеря да присъстват зелена салата, спанак, лапад, магданоз, рукола – всичко, което е тъмнозелено на цвят, расте ниско над земята и е в категорията „трева“. Това са най-детоксикиращите храни. А към тях да се добавят плодове, ядки и семена.

Да овкусяваме ли зеленолистните със зехтин?

Не, през периода на детоксикация не се използва нищо в бутилка или в пакет. Подходящ дресинг за салатата е смляно авокадо с малко вода и портокалов сок. Солта е позволена до 4 г на ден (една ч.л. е около 5 г).

Какви количества храна да приемаме?

Не са от значение количествата, целта е да се набавят антиоксиданти, за да се пречисти организмът от токсините.

Колко вода да пием?

Задължително е да се пие много вода – минимум 2 л на ден, за да може перисталтиката да се движи и да изхвърля.

Как въздейства детоксът на целулита?

Целулитът е изцяло мастни натрупвания. Но при детокс не можеш да кажеш на тялото откъде да си вземе мастните молекули. Ако обаче продължим чистенето достатъчно дълго, е сигурно, че ще изчистим и целулита.

Какво да правим, ако почувстваме стомашно неразположение при консумирането на сурови храни?

Ако имате гастрит, язва, колит и други храносмилателни проблеми, не бива да правите детокс със сурови храни. Бременните и кърмачките също не трябва да правят детокс, защото през този период организмът изхвърля токсини по всякакви начини и те може да отидат в бебето.

Как да се върнем към обичайния начин на хранене?

В първите два дни и в последните два се включват леко обработени термично зеленчуци, например на пара. След това не трябва да се яде тежка храна през първата седмица след детокса.

Много хора, когато решат две седмици да направят детокс режим, разчитат основно на ядки, защото са много засищащи, или се хранят с една и съща салата всеки ден, или само с плодове. Нужно е разнообразие, твърди Надежда Петрова. Очакваме книгата й с разнообразни рецепти за безопасен детокс режим. Повече - на www.natureinsider.com.

* Тази нова за нас, но утвърдена в Канада и САЩ специалност Надежда Петрова е изучавала в Canadian School of Natural Nutrition.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР