Теодора - кралската реставраторка

Българка проникна в най-секретните покои на краля на Тайланд. Това не е сензация, а работа, с която вече над три години Теодора Бояджиева си изкарва хляба в Банкок.

Ваня Шекерова 26 April 2007

 

Тя си беше за три месеца у дома, защото такава е уговорката й със световната организация „Реставратори без граници", в която членува и работи под ръководството на Робер Дюбор. После си замина обратно, за да продължи да съживява с изящните си ръце картини върху хартия или плат от Кралската колекция, стенописи в двореца, церемониални ветрила с колекционерска стойност в музея "Джим Томсън".

Теодора извадила истински късмет, когато няколко години след завършването на специалността реставрация и консервация в НХА, заминала да работи в Истанбул, във филиал на „Реставратори без граници". А може би не е само късмет, защото тя си постлала пътя дотам със стаж при най-добрите в тази професия в Бачковската костница, където докоснала стари ценни икони. Този опит й осигурил ангажимент в Гръцката патриаршия в Цариград, където трябвало да реставрира икони, рисувани от 13-и до 17-и век, както и картини от експозицията на музея "Сабанджи". Зарадвала се, когато от „Реставратори без граници" я включили в проект за реставрация на Кралския дворец в Тайланд - докосвала стенописи на италиански художници в стил сецесион, картини от колекцията на принца-престолонаследник.

 Проектът се разширил с реставрация на двореца и строеж на ново крило зад Парламента в централната част на Банкок, където да живее престолонаследникът. Така Теодора се превърнала в единствената българка, работеща за тайландската кралска фамилия, останалите от реставраторския екип са французи и тайландци. Отначало трябвало усилено да учи френски, сега вече поназнайва и тайландски - колкото да си поръча храна и да се оправя в елементарна степен. Успява да улови деликатните нюанси в езика, на който една и съща дума в зависимост от интонацията, с която е произнесена, означава понякога и повече от три неща, например яйце, пиле и купувам, или куче, ела и кон.

Приятели в Тайланд Теодора няма, или поне няма в смисъла, който ние влагаме в това понятие. Там споделянето на лични неща обижда събеседника, хората предпочитат да общуват не издълбоко и съкровено, а леко и неангажиращо. За близо четири години тя се е научила да мисли като тях, да приема нещата от живота спокойно и с усмивка и дори да не изповядва будизма, твърди, че е променена завинаги. Живее сама на квартира в район, който е продължение на дворцовия комплекс. Въпреки това големи като крокодили гущери идват да ядат хорските котки, които за тях явно са деликатес. Има и змии, тъй като къщите са построени върху платформи над канали, както впрочем е почти в цялата тайландска столица. Теодора пътува за работа с такси моторче и после с въздушната железница, работи като змей по 7 и половина часа на ден без никаква почивка, дори и за елементарни нужди, добре че не пуши, та не се изнервя.

 Вече не се учудва, че за тайландците няма такова нещо като завършен проект - там всичко се променя непрекъснато в хода на работата или малко преди тя да приключи. Неведнъж, докато Теодора е там, по нареждане на висшестоящите кралски особи са местени огромни дървета в градините, дори басейни, променян е релефът на обширния двор от равнинен на хълмист и обратно. Подготвени за непрекъсната промяна на екстериора, тайландците посаждат дърветата с опаковани в мрежи коренови системи, за да могат леко да ги изтръгват и пресаждат, дори когато са цъфнали, без да им вредят.

В свободните си дни българката сама или с колеги обикаля страната - влюбена е в остров Ко Тао, където се научила да се гмурка. Стигнала до 12 м. И била потресена от съвместното плуване с двуметрови сиви акули в Шарк Бей, когато била само с шнорхел. После й обяснили, че край тях не е добре да се навърташ с кислородна бутилка, тъй като не обичали въздушните мехурчета и се паникьосвали. Другото, което я разтърсило емоционално, били жълтите понеделници в Тайланд миналата година.

Тъй като крал Рама V имал здравословни проблеми, цялата нация го подкрепяла - в понеделник, когато кралят е роден, а в Тайланд този ден от седмицата отговаря на жълтия цвят, всички обличат жълти тениски и слагат жълти гривни с пожелание за дълъг живот на държавния глава, когото боготворят. „Като казвам всички, значи наистина всички, цял Тайланд е в жълто", обяснява Теодора. И продължава, че Азия така я е очаровала, така й е влязла под кожата, че с нетърпение чака „Реставратори без граници" да получи субсидии за проектите си за обновяване на храмове и дворци в Лаос, Виетнам, Китай...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР